Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Besöksmål norra Gotland Visar 58 st

Aner vattenkvarn

Aner vattenkvarn byggdes i slutet av 1800-talet och är en av få bevarade och restaurerade gamla gotländska kvarnar.

Barläst

Barläst Kalkbruksområde har anor ända från 1600-talet. Här brändes kalk en bit in på 1900-talet. I dag är området ett friluftsmuseum.

Blå lagunen

Många av Gotlands gamla kalkbrott är numera vattenfyllda, bland annat det brott som fått namnet Blå lagunen. Sommartid är det gamla stenbrottet en mycket populär badplats.

Bläse Kalkbruksmuseum

Bläse Kalkbruksmuseum ligger på norra Gotland och är ett levande museum om arbete förr i tiden i ett stenbrott. För dig som är tågentusiast rekommenderas även en tur med stentåget.

Bunge kyrka

Att medeltiden kunde vara en orolig tid syns tydligt i Bunge kyrka. I ytterdörren till Bunge kyrktorn finns märken efter både pikstötar och armbortspilar som vittnar om att man här sökt skyd...

Bungenäs

Bungenäs är en 165 hektar stor halvö strax öster om Fårösund på norra Gotland som under lång tid var militärt område och avstängd för allmänheten. Numera är halvön tillgänglig för besökare.

Bästeträsk

Bästeträsk är ett av Gotlands största naturreservat, och planer finns även på att sjön med omnejd ska bli nationalpark. Själva sjön är Gotlands största insjö.

Elinghems ödekyrka

Omringad av ett vackert änge ligger ruinen efter Elinghems gamla sockenkyrka, byggd på 1200-talet men senare övergiven, troligen under 1600-talet.

Enholmen

Den natursköna och ensliga ön Enholmen ligger i Gotlands enda arkipelag utanför Slite. Enholmen har fungerat som en försvarsansläggning med sitt strategiska läge under flera hundra år.

Ewys museum

I Ewys museum, hembygdsmuseet i Rute, skildras allmogelivet på Gotland, bland annat i modeller. Det här är ett museum i flera små hus, med leksaker, fossiler, miniatyrhus och mycket mer!

File hajdar

File hajdar är ett populärt utflyktsmål för botaniskt intresserade. Här hittar man bland annat Nordens största förekomst av nipsippa.

Furillen

Ön Furillen nås via en landförbindelse och lockar med bland annat en säregen natur och gott om stränder.

Ganns ödekyrka

Ganns ödekyrka ligger norr om samhället Lärbro på norra Gotland och uppfördes under 1200-talet och blev ödekyrka mot senare hälften av 1500-talet.

Gotland Ring

I ett av kalkbrotten vid Storugns på norra Gotland ligger Gotland Ring, en racingbana vars första del invigdes år 2003.

Annons
Annons
Annons