Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Vintermysigt lantliv i Tingstäde

På gården Treigards i Tingstäde värnar man inte bara om frid i juletid. Filosofin här är att tillåta sig att slappna av, mysa och må gott under hela vintern.

Vi älskar julen, men folk pratar så mycket om att den är stressig så vi har gjort om det till vintermys i stället, säger Mirella Eklund som året runt driver inredningsbutiken och caféet Gotländskt lantliv på gården tillsammans med kompanjonen Johanna Boström Stone.

Gotländskt lantliv, som vintertid håller öppet torsdagar till söndagar, är en kreativ oas där ägarduon erbjuder allt från marsipankurser, musikspelningar, trädgårdsinspiration, skaparverkstad med tyngdpunkt på återbruk till  julkransbindning med skogsmaterial.

Det låter som att ni bäst beskrivs som allkonstnärer?
– Jo, orädda allkonstnärer! svarar Mirella Eklund direkt och brister ut i skratt.
Hon berättar att hon och hennes man ägt den lilla Gotlandsgården, som är byggd 1850, i nio år och hur mycket jobb de lagt ner under åren på renoveringar.

– Redan för sex år sedan drog vi igång både café och butik, men det är bara ett och ett halvt år sedan som jag och Johanna bildade aktiebolag. Nu har vi precis byggt ut butiken, med det här, säger Mirella Eklund och sveper med handen mot väggarna i den luftiga tillbyggnaden med grusat golv, sittplatser för cafégäster och hyllor med växter och inredningsföremål som är till salu. Utanför de stora glasfönstren strosar gårdens hästar omkring och blir till underhållning för fikasugna.

Man kan säga att Mirella Eklund ordagrant lever ett gotländskt lantliv eftersom hon inte bara har sitt jobb på gården utan faktiskt bor här tillsammans med man, sju hästar och en katt. Men åter till det här med julen, som så många av oss tycker är så pressande.

– Under hela oktober, november och december, eller faktiskt hela den mörka årstiden så handlar det ju om att överleva, säger Mirella.

Det kan låta krasst, men man ser på hennes leende att hon har en lösning på hur man ska stå ut med det nordiska vintermörkret.

– Det är under den här tiden som man ska passa på att ha det mysigt! Tänd ljus, drick te med en kompis, gör något kreativt eller åk ut och fika och koppla av en dag. Julen är så uppskruvad, men vi jobbar för att det ska bli julkul istället!

  • Av: Eva HC Nyström
  • Publicerad 2017-11-30, 07:52

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons