Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Tre mil lång runda för keramikälskare

För tredje året i rad arrangerar sju keramiker runt Etelhem en totalt tre mil lång keramikrunda. En runda som har blivit mycket uppskattad av keramikintresserade besökare.

Idéen är ursprungligen hämtad från Öland och de sju keramiska verkstäderna och keramikerna, som alla är verksamma runt Etelhem, har fått många positiva reaktioner på konceptet.

– Folk blir glada över idéen och över att vi samarbetar. Vi gör det helt enkelt lätt för dem att åka runt, säger Torleif Solberg som driver Etelhems krukmakeri.

Kollegorna och vännerna Lena Scharp, Anki Wolter, Knutte Larsson, som driver Larsson och Larsson tillsammans med sin fru, Anette Baggieri, som driver Tallås hantverk, Torleif Solberg, som driver Etelhems krukmakeri, samt Thord Karlsson keramik och Flors keramik med Eva-Marie Kothe-Sjöholm, erbjuder en tre mil lång keramikrunda. Keramikerna har tagit fram en broschyr med karta så att besökarna lätt ska hitta rätt.

De sju kollegorna hade länge pratat om att göra något tillsammans, med gemensam marknadsföring, och sedan tre år tillbaka är konceptet igång. Någon konkurrens vill deltagande keramiker inte tala om, tvärtom. Det finns en plats för alla och dessutom blir det enkelt och tydligt för keramikintresserade att åka runt och få tillfälle att möta flera hantverkare på ett överskådligt sätt.

– Vi är inte konkurrenter utan vänner och kollegor! Även om vi arbetar med samma material så har vi alla helt olika uttryck, säger Anki Wolter bestämt.

Samarbetet innebär, bland annat, att man försöker hålla samma öppettider och att man håller öppet långt in på hösten. Keramikrundan lockar allt från gotlänningar som vill ta med sina sommargäster på en utflykt, till turister och sommargotlänningar. Keramik ligger dessutom i tiden.

– Vi känner helt klart av den ekologiska trenden. Det här är verkligen närproducerat, säger Anette Baggieri och övriga keramiker nickar instämmande.

– Vi arbetar småskaligt och många vill ha med sig något genuint hem, en liten souvenir som har en historia, säger Lena Scharp.

– Vi är inga sommarverkstäder utan jobbar året runt, fyller Knutte Larsson i, och förklarar att vill man besöka någon av keramikerna någon annan del av året så kan keramikintresserade helt enkelt bara ringa för ett besök eftersom alla bor och verkar vid sina verkstäder, året om.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons