Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Traditionellt och innovativt skinnhantverk

Tofflor, skinnfällar och smycken. På Ödins garveri i Visby innerstad finns det mesta inom skinnets hantverk.

I snart sju år har Eva Bjersander drivit Ödins garveri i Visby, där hon 1988 tjatade till sig sitt första jobb hos dåvarande ägaren Hans-Olof Ödin.

– Jag var 23 år ung och tyckte att det luktade så gott inne i garveriet. Jag tjatade till mig en tjänst och blev provanställd, säger Eva med ett skratt.

Under 90-talet lämnade hon ön för att gå en utbildning i skinnsömnad i Dals-Långed. Efter det väntade några år på Tillskärarakademin i Malmö. Väl tillbaka på Gotland, dryga 12 år senare stod garveriet redo för henne att ta över.

– Det kändes självklart att jag skulle ta över, säger Eva Bjersander. Jag har alltid haft en förkärlek till skinn. Som med många hantverk är en stor del av tjusningen att det är en lång process att ta fram en skinnprodukt, som inte går att skynda på.

Allt har sin tid, och då är det lätt att leva i nuet. För att få fram ett skinn av god kvalitet är det många faktorer som spelar in.

Som vilket bete fåret har gått på och hur många lamm hon har fött. Allt det avspeglas i skinnet. Det gotländska lammskinnet står högt i kurs. Trots att gotlandslammet är en relativt ung ras som först på 1920-talet fick sin rasbeteckning.

– Idealet idag är pälsar med stora, luftiga och glansiga lockar. Det är precis vad gotlandslammet är avlat på. Pälsen är ovanligt lockig och silkig, säger Eva.

Traditionella vantar, mössor och tofflor. Vävda plädar, och moderna västar. Eva producerar både beställningsprodukter och till sortimentet.

Hon tar emot skinn för råvaruhantering, designar nya plagg och klär om möbler. Hon tycker att det är viktigt att bevara det traditionella skinnhantverket, men det finns ändå plats för en hel del innovativt skapande.

– Skinnhantverket är en stor värld med många möjligheter, säger Eva. Det gäller att vara nyskapande, och att hitta rätt skinn till rätt produkt. Det är också det som är roligt, att skapa något nytt.  

  • Av: Emma Härdin, Gotland Just Nu
  • Publicerad 2016-09-19, 09:30

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons