Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Kranku-2-580.jpg
Bild: Eva HC Nyström/Gotland Just Nu

Tehandeln som fyller 40 år

För fyrtio år sedan slog Kränku te och kaffe upp portarna för första gången. Under året firar jubilaren bland annat genom att ge ut en unik teblandning varje månad.

– Vi slår på stort och gör en ny teblandning varje månad som dessutom finns i en begränsad upplaga, säger Oskar Dahlbom och tittar på sin bror, Fredrik, som snabbt flikar in:

– Jo, det är också ett kul sätt för oss att få testa lite!

De båda bröderna har det senaste året tagit över ansvaret för familjeföretaget, som grundades av föräldrarna Sylve och Anneli Dahlbom 1977. Det var då som den första teblandningen, Guteblandning, såg dagens ljus och den blandas fortfarande i butiken.

– Vi blandar bara tio kilo åt gången och nu ger vi, passande nog, ut en ny blandning som vi kallar för Arvet. Av den sparar vi ett kilo varje gång till nästa laddning, på så sätt finns det alltid kvar spår av den första satsen som vi gjorde tillsammans med vår pappa, säger Fredrik Dahlbom ivrigt.

Både han och Oskar brinner för te, men de föredrar att lämna ordet nördar därhän.

– Vi tycker att te är folkligt så vi föredrar att inte kalla oss för det, även om vi har varit med sedan barnsben och, så att säga, har guteblandningen i blodet, säger Fredrik och skrattar.

Att driva en te- och kaffehandel, som dessutom har stängt endast 4-5 dagar per år, är något av en livsstil, menar de båda bröderna. Grunden i verksamheten är visserligen fortfarande te, men man saluför även olika kringprodukter. Målet är att butiken och utbudet ska förnyas, men samtidigt hålla kvar sin ursprungliga karaktär.

– Vi vill att våra kunder ska känna igen sig. Har man handlat här när man var liten ska man kunna komma hit med sina egna barn och uppleva att det är sig likt, säger Fredrik Dahlbom med eftertryck.

Kränku är gutamål och betyder pall med tre ben. Logotypen ritades av tecknaren och bildkonstnären Nils Hammarström för många år sedan och föreställer urguten Jaken som sitter på just en kränku.

Tradition och ett stänk förnyelse är vad Fredrik och Oskar nu tar sikte på.

– Vi tar steget ut på nätet och det digitala än mer. Vi har cirka 20 återförsäljare på Gotland och snart runt 100 på fastlandet. Besöker man Gotland och köper sitt te här ska man sedan kunna köpa det igen, trots att man inte är här, säger Oskar.

  • Av: Eva HC Nyström/Gotland Just Nu
  • Publicerad 2017-05-23, 16:41

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons