Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Rustikt och konstnärligt på Kvinnfolki

I Visbys hjärta ligger Kvinnfolki. Huset som en gång var ett kollager inhyser idag ett gediget utbud av gotländskt hantverk som vid flertalet tillfällen har kunnat skymtas i film- och tv-produktioner.

Butiken Kvinnfolki öppnades för över 20 år sedan, ett initiativ taget av föreningen Kvinnfolki på Gotland och Centerkvinnor med Britt Westberg i spetsen, i syfte att stötta kvinnokraften på den gotländska landsbygden. Fjorton hantverkare driver butiken som firar 25-årsjubileum nästa år.

– Från början var butiken något av en samlingsplats för dem som var medlemmar i föreningen. På den tiden sålde vi mer traditionellt hantverk, sedan dess har vi gått över mer och mer till konsthantverk, säger Agneta Björkman Sund, medlem i Kvinnfolki.

I butiken finns allt från ull och keramik till linne och lammskinn, delikatesser och leksaker, möbler och smycken. För att söka medlemskap i föreningen Kvinnfolki ska du vara kvinna, folkbokförd på Gotland och egen företagare. Ett plus i klanten är om du kan bidra med ett hantverk som kompletterar utbudet.

– Det är bättre att vi kompletterar än konkurrerar med varandra, säger Agneta. Hon är till yrket krukmakare men skapar även alster i grafik, tryck och fotografi.

– Det finns otroligt mycket keramik på Gotland, tillverkat av både inhemska keramiker och inflyttade. Men vi har ganska olika uttryck, så jag skulle nog säga att det mestadels är positivt att vi är så många, säger Agneta.

Kvinnfolki, som ligger mitt i Visbys hjärta, lockar inte bara shoppingsugna, utan även en hel del turister som besöker butiken för att få tips om sevärdheter och besöksmål. Butiken håller nämligen öppet de flesta dagar, året om, mellan 10 och 18.

– Eftersom vi ligger mitt i turistströmmen lägger vi ner mycket tid på att guida turister runt ön. För något år sedan fick vi besök av Quatars emir, han gick runt här och pekade ut en hel samling av konsthantverk som han ville köpa, säger Agneta med ett skratt.

Agneta Björkmans keramik har den som är uppmärksam på detaljer kunnat se i produktionen av Så mycket bättre och i flera långfilmer om Anna Janssons polis Maria Wern.

– Det är ju såklart otroligt kul att vi blir tillfrågade att använda vårt konsthantverk för tv- och filmproduktioner, säger Agneta som vid ett tillfälle fick upplåta hela sin verkstad för filminspelning.

– Eva Röse skulle vara krukmakare, jag drejade färdiga gods som hon skulle lyfta av i bild, berättar hon.

Kvinnfolki är idag en välkänd butik och en inofficiell ambassadör för det gotländska hantverket.

– Även om vi inte producerar hemslöjd eller endast traditionellt, gotländskt hantverk, har våra produkter en stark koppling till ön. Lammskinn, tovad ull, keramik och ramslökspesto – det är väl gotländskt om något.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons