Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Ridelius - ett galleri med anor från 1800-talet

På S:t Hansgatan finns Visbys äldsta affär, som idag är konstgalleri med inramningar och försäljning av konstnärsmaterial som en del av verksamheten.

I juni visas målningar av Torbjörn Limé med temat ”Den gotländska jorden” på Galleri Ridelius.

Ridelius startade som bokbinderi och lånebibliotek 1841, mitt i Visby innerstad. Namnet kommer från bokbindaren Carl Johan Ridelius. Christer Pettersson, som tog över verksamheten av sin morfar Lennart Andersson i mitten av 80-talet, har varit i lokalerna sedan barnsben.

– Där bodde jag mina första år, säger han och pekar mot ett fönster på andra sidan innergården. Jag började rama in tavlor redan som tioåring.

Christers morfar köpte verksamheten på 60-talet, då Ridelius var pappers- och souvenirhandel som även sålde konst.

– Jag var fascinerad av atmosfären i butiken redan då, trots att jag knappt nådde över disken, säger Christer.

Christer Pettersson gjorde om det till galleri och inramningsverkstad och sedan några år tillbaka säljer de dessutom konstnärsmaterial. I butiken jobbar även hans mamma Charlotte Pettersson och de får beställningar på inramningar från hela landet.

Den allra första utställningen som presenterades på Ridelius var målningar av Dan Leonette, som idag främst arbetar med rakubränning av keramik i sin verkstad i Kräklingbo på östra Gotland. Christer visar ett fotografi från vernissagen, där han sitter sida vid sida med sin morfar och konstnären.

Gallerirummet finns en trappa upp, ett rum som var en lagerlokal när Christer köpte huset. Här står en gammal kakelugn och de ojämna golvtiljorna knarrar.

Huset byggdes i början av 1700-talet och stenväggarna viskar historier om de som bebott huset genom seklerna: rådmän, glasmästare och bildhuggare. Här visas en utställning i månaden: hälften av konstnärerna har ställt ut på Ridelius tidigare och resten ställer ut här för första gången.

– Jag tillbringar så mycket tid i de här rummen att jobbet har blivit en livsstil. Det roligaste är mötet med alla personligheter – konstnärerna och besökare. 

Under juni visas oljemålningar av Torbjörn Limé med temat ”Den gotländska jorden”.

– Den här serien fokuserar på jorden som brukats av människohand; åkermarken. Sedan trettio år tillbaka har jag intresserat mig för natur och landskap, som en röd tråd genom mitt arbete med måleri, foto och installation, berättar han.

  • Av: Maria Molin Gotland Just Nu
  • Publicerad 2017-06-27, 13:28

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons