Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Liten butik i litet medeltida rum

Unika stycken bildkonst, konsthantverk och design. Den lilla butiken Bornette är en välfylld pärla mitt i Visbys innerstad.

Paret Jonas och Janette Bornmarker hade länge en utställningslokal i Stockholm. Tankarna om att starta något liknande i Visby tog de med sig till ön när de flyttade till Gotland för snart fem år sedan.

I det medeltida huset på Klosterbrunnsgatan 10 hittade de ett undangömt cykelrum med en igenmurad ingång från gatan. När de för några månader sedan klev in genom dörren fanns där bara stampat jordgolv, men mycket potential.

– Man tror att ingången murades igen någon gång i mitten av 1800-talet, berättar Jonas Bornmarker.

Husvärden Agrellska huset fastighet AB har renoverat den lilla katakombliknande lokalen till en välfungerande butik, under övervakning av Länsstyrelsens Jörgen Renström, verksam på Gotlands museum. Den gråa kalkstensfärgen smälter väl in i inredningen som ger stort fokus på butikens föremål.

– I vårt showroom i Stockholm valde vi att måla väggarna svarta. På det viset fick verken stå i centrum, vi har gjort precis likadant här, säger Janette Bornmarker och fortsätter;

– Jag måste säga att vi varit kreativa med displaylösningar. Vi får varken spika eller orsaka lokalen några skador eftersom huset är kulturminnesmärkt både invändigt och utvändigt, säger hon och syftar på de gråmålade hyllor som står utmed lokalens alla väggar.

Den vackra köpmansdisken hittade paret på second hand-affären Nio liv i Visby, den har tidigare stått i en järnaffär enligt en gammal etikett som låg i disken. Nu pryder den en stor del av butiken, skimrar i lätt grå/blå och är fylld med illustrerade handdukar, formgivna av Janette själv, böcker och småting. Ovanpå disken ligger bland annat glasunderlägg från kollektionen Art Coasters Gotland från gotländska företaget Martall med motiv av gotländska konstnärer.

På väggarna trängs fotografier på Uma Thurman och Noomi Rapace av fotograf Johan Bergmark, tillsammans med textil klädeskonst av konstnär och Gotlandsbördiga Victoria Einarsdotter, för att nämna några få föremål av det stora utbudet som ryms i den lilla lokalen på Klosterbrunnsgatan.

På Bornette blandas uttrycken Fine art-print och Up-cycle (trendigt återbrukskoncept reds. anm.)  i en eklektisk samling av ”måste-ha-föremål”:  Bland annat Lena Granefelts Flora Supersum med dystopiska fotografier från Sveriges zon 2 – alltså – Stockholm och Visual Sprinkler-kollektionen av bruksgods som Kenneth Andersson, boende på ön, och Maria Raymondsdotter ligger bakom - tillsammans har de gett loppisfynd ett nytt liv med egna illustrationer.

–  Vi vill skapa en butik här i Visby som erbjuder unika föremål av en stor blandning konst, hantverk och design, säger Jonas Bornmarker;

–  Och även en plattform för våra egna kollektioner. Allt som finns i butiken är sånt som vi tycker om och inspireras av.

– Jag delar studio med formgivarna Karin Kloth, Eldblå, och Barbro Lomakka och inspireras av dem varje dag, säger Janette, som även är illustratör. Deras ullprodukter finns såklart i butiken. Så man kan säga att Gotländsk kvalitet är väl representerad hos oss.

Föremålen hittar de dels på mässor, dels från kontakter; vänner och bekanta. En hel del gotländskt, en del svenskt och en del internationellt.

Bornette håller öppet mellan 11 – 18, alla dagar till mitten av augusti, därefter under veckoslut.  

– Vårt mål är att kunna hålla öppet året runt. I framtiden hoppas vi kunna genomföra temakvällar och evenemang. Vi har ju bara haft öppet i ett par veckor, men hittills känns det kul och spännande att planera det som kan komma att hända framöver, säger Jonas Bornmarker.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons