Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Julbord-580.jpg

Julhandel i medeltida gränder

Julmarknader, tomteparad, en levande julkalender och en gnistrande julgranskamp. Julhandeln i Visby är omgiven av mängder med aktiviteter. Visby blir mer och mer ett attraktivt resmål även under vintern, i juletid, säger Magnus Olsson, verksamhetsledare för Visby centrum.

Förutom alla julmarknader runt om på ön och Hushållningssällskapets stora julmarknad i Visby så håller även Visby centrum i flera julmarknader i egen regi.

– Vi har vår första julmarknad den 3 december, sedan är det Medeltida jul mellan den 8-10 och så är vår sista marknad, med tomteparad, den tredje advent, säger Magnus Olsson och förklarar hur  Visby de senaste fyra åren blivit en ort att räkna med när det gäller julhandel.

Han berättar att julen är en viktig period för köpmännen i Visby och att det därför är roligt att allt fler ser Visby som en plats där man både kan få en romantisk julhelg, med god mat och dryck, och en plats där man kan passa på att julhandla.

– Numera håller alla hotell öppet och har beläggning under den här tiden, säger Magnus Olsson och förklarar att så var inte fallet för några år sedan.
Förra året gjorde arrangemanget Julgranskampen sin entré och kämpaglöd från företagarna kommer det att bli även i år.

Julgranskampen innebär att alla butiker, restauranger och caféer i Visby kan delta för 500 kronor, där pengarna går direkt till Frälsningsarméns verksamhet. Vem som gör den bästa, mest kreativa julgranen får allmänheten sedan rösta på.

– Det är viktigt att skapa en levande innerstad och vårt syfte är att få fram så mycket julstämning som det bara går i de medeltida gränderna. Givetvis hoppas vi på snö, säger Magnus Olsson med ett skratt.

Snö eller ej, stämningsfullt brukar det bli oavsett när det är dags för marknad i S:ta Karins ruin på Stora torget.

– Att vi numera har våra marknader inne i S:ta Karin kom till av en slump. Det var för att det blåste så mycket för något år sedan som vi tvingades flytta in där och det blev succé. Alla städer har ju ett torg, men det är inte alla som kan stoltsera med en medeltida ruin! säger Magnus Olsson.

  • Av: Eva HC Nyström
  • Publicerad 2017-11-27, 13:40

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons