Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Jessica startade ett ljusmakeri i Gothem

Levande ljus brukar man nästan inte kunna få nog av när det blir mörkare ute. Jessica Johansson, som startat ett ljusmakeri på släktgården Malmunde i Gothem, är benägen att hålla med. Här ger Jessica tips på hur man stöper sina egna ljus!

– Det finns inget så rogivande som att sitta och titta in i en ljuslåga. Dessutom skapar ljus en så härlig stämning som inga lampor kan göra. Kanske är det en påminnelse om vår tid i grottor eller bara lågans sköra flämtande i kombination med sin farliga egenskap som gör att man känner sig mer närvarande på något sätt.

Jessica Johansson kommer från Gothem men har bott i Stockholm i många år. Efter en olycka där hon ramlade och skadade sig i en trappa, var hon tvungen att sluta sitt jobb som butikschef på Gallerix och helt byta spår i livet.

– Läkarna sa att min karriär var över, och då undrade jag vad jag skulle göra med mitt liv. Jag har aldrig passat på ett kontor framför en dator hela dagarna.

När hon fick höra talas om av en vän att maskinerna från Norrlanda ljusfabrik var till salu, slog hon till. Med en rad utbildningar inom konst och design bakom sig får hon nu tillfälle att utveckla sin konstnärliga ådra.

Jessica Johansson hyr nu in sig i sin pappas lada på släktgården, där hon tillverkar antikljus med hjälp av en stöpkarusell av äldre modell.

– Det kändes underbart att få flytta hem igen, jag vågade inte ta steget tidigare med tanke på arbetsmarknaden. Jag är otroligt tacksam att jag fått chansen att följa min dröm.

Det är stor skillnad på ljus och ljus, och varje ljustillverkare har sitt eget recept. Jessica följer i huvudsak Norrlanda ljus recept, med en hög stearinhalt som ger en lång brinntid och RAL-certifierat paraffin, som är godkänt av Livsmedelsverket.

Att stöpa egna ljus är ett tidskrävande hantverk, men kan vara ett trevligt pyssel när det börjar närma sig jul. Det är inte speciellt svårt, men man måste ta det varligt, på grund av brandfaran.

Smält helst inte ljusmassan direkt i en kastrull, eftersom kokande ljusmassa kan explodera eller börja avge en förskräcklig stank precis som när man friterar med olja i för hög temperatur, varnar Jessica.

– Det bästa är om man har ett riktigt stöpkärl, gärna vattenmantlat, så att det inte blir för hett. Sedan värmer du ljusmassan i kärlet.

Smältpunkten kan variera beroende på vilken sort man använder men den ligger oftast på omkring 57 till 61 grader.

– Det går bra att hetta upp det till strax under 80 grader, men blir det för varmt så tar det längre tid att stöpa då varje lager blir tunt. Låt det aldrig koka upp över 90 grader.

Stearinljus gör att ett rum blir hemtrevligt på direkten utan någon större kostnad. Men ställ inte ljusen för nära varandra, i värsta fall kan lågorna slås ihop, varnar Jessica Johansson.

Att sätta ett ljus över ett element eller på en öppen spis är ingen bra idé, eftersom lågan kan bli orolig och ljusen börja rinna. Det blir helt enkelt för turbulent i luften. Om ljuset utsätts för alldeles för kall luft kan lågan istället kvävas.

Tillhör du dem som brukar stoppa knäckpapper i botten i en ljusstake när ljuset är för smalt? Gör inte det – det finns betydligt säkrare alternativ:

– Använd gärna till exempel häftmassa i botten, det håller enkelt ljusen på plats. Om ljuset är för tjockt finns det däremot bra ljusvässare att använda. Man kan också spola ljuset i varmt vatten för att underlätta lite, men tänk på att inte låta stearinet rinna ut i vasken, då kan det bli stopp!

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Fakta

SÅ STÖPER DU DINA EGNA LJUS:
Jessica Johansson från Ljusmakeriet tipsar. Tid: Cirka fem timmar.

- Använd gärna ett stöpkärl som är vattenmantlat.
- Koka upp vattnet och värm ljusmassan till cirka 75 grader, glöm inte att kontrollera temperaturen med jämna mellanrum. När man stöper måste man ha i mjukgörande paraffin då rent stearin kan spricka eller skiva sig. Recepten varierar men en blandning på mellan 20 till 40 procent stearin och resten paraffin är det vanligaste. Men det är bäst att prova sig fram eller fråga tillverkaren eller försäljaren om bästa alternativet!
- Var noga med att ha en veke i rätt tjocklek för den diameter på ljus som ska stöpas.
- Trä vekar på pinnar efter den längd du vill ha eller så långt stöpkärlet tillåter. Testa gärna att knyta fast en mutter eller liknande som tyngd för att hålla veken rak i början.
- Doppa i jämn och lugn takt med några minuters mellanrum. Häng ljusen på svalning mellan till exempel två stolar.
- Dra gärna vekarna raka i början så ljusen inte blir böjda. När man fått önskad tjocklek är det bara att låta dom svalna lite och sedan såga av botten. Var noga med att inte ha dörrar eller fönster öppna då ljusen inte tål drag innan dom kallnat.

Gjut dina egna ljus:
- Trä i en veke i till exempel ett mjölkpaket. För hårda formar behövs släppspray eller någon form av matolja eller liknande.
- Täta med häftmassa eller tejp vid utgångshålet så att ljusmassan inte rinner ut.
- Häll försiktigt i ljusmassan, börja gärna med lite för att se till att formen inte läcker. Fyll sedan sakta upp nära kanten. När ljusmassan börjat svalna kommer den dra ihop sig så att man kan behöva fylla på en eller ett par gånger. Ta inte loss ljuset från formen så länge den avger någon som helst värme. Kärnan kan vara flytande och spricka om man tar ut den för tidigt.

Tänk på säkerheten:
Kvarglömda ljus är en av de största orsakerna till bostadsbränder.
Använd bara ljusstakar med material som inte kan börja brinna, som sten, smide, keramik eller liknande.
Använd inga brandfarliga dekorationer.
Sätt inte ljusen för nära gardiner, över element eller på tv:n.
Ha aldrig ljus utan uppsikt.
Se till att ljuset står stadigt.
Placera inte för många värmeljus för nära tillsammans på ett fat.
Källa: Brandskyddsföreningen

Annons
Annons
Annons
Annons