Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Hon förvandlar smedjan i Bro till butik

Den gamla sockensmedjan i Bro får nytt liv igen. Ingela Åkerlund har flyttat sin verksamhet Hjärtfabriken keramik från Lye och just nu håller hon på att ställa i ordning den gamla smedjan till butik, ateljé och ett litet café.

–  Tanken är att jag ska vara klar att öppna i samband med öppna ateljéer-helgen vid Kristi himmelfärd, säger Ingela Åkerlund som driver Hjärtfabriken keramik.

Tidigare har verksamheten funnits i Lye och under vintern har Ingela Åkerlund flyttat sin verksamhet till den gamla smedjan i Bro. Ingela bor nu alldeles intill smedjan.  

– Jag köpte huset på grund av den fina smedjan, berättar Ingela lyriskt.

Ingela Åkerlund har fullt upp för att hinna förvandla smedjan till butik och verkstad.

–  Det är en fantastisk smedja med sina enorma fönster. Det var svårt att inte bli förälskad i den när jag såg den för första gången. Den har stor potiential och det blir en lite härlig krock mellan den rätt så skitiga smedjemiljön och keramik och inredning.

Förhoppningen är också att få i ordning Lilla Gårdscafét i det gamla skostallet till sommaren, berättar Ingela Åkerlund.

–  Det kommer att vara ett rätt enkelt café och jag kommer att köpa in kaffebröd från gotländska bagare. Tanken är att det inte bara ska vara en butik, utan att man ska kunna hänga kvar och softa.

Smedjan byggdes 1905 och har mycket av originalinredningen kvar. På den tiden var det hos sockensmeden man skodde sina hästar och det gamla skostallet är lämnat helt intakt sedan verksamheten upphörde.

–  Under påskhelgen har vi skrubbat hela skostallet och nu kan vi börja möblera för sittplatser till caféet. Det känns säkert stort och bra när det är klart, men att vara en del i processen att ta hand om den gamla smedjan och vägen dit är nästan större. Historia är fascinerande och det är en förmån att få förvalta en sådan här byggnad och använda den med respekt, säger Ingela Åkerlund. 

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons