Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Design, konst och vintage i ny gårdsbutik i Hörsne

De arbetar småskaligt och med fokus på återbruk och kreativitet. Paret Therese Vikman och John Jakobsson har öppnat en gårdsbutik där de kombinerar sina intressen och kunskaper inom konst och design. I Studio Plåthuset kliver du in för att bli överraskad, som en dold skattkammare för vintageälskaren.

– Meningen är att butiken utifrån inte ska se så märkvärdig ut, men när du stiger in här ska du bli överraskad, som att ta ett steg in i Underlandet, säger Therese Vikman.
– Jag är romantiskt lagd och har en förkärlek för naturmaterial. Vissa föremål har jag köpt till mig själv en gång i tiden, jag har samlat i många år. Det är ett begär jag har, att leta efter och samla saker som jag sedan syr eller bygger om i ny design. Mycket är kitschigt här, men vi har inga rosa flamingos, säger hon och ler.

Studio Plåthuset invigdes i början av juni och håller öppet under veckosluten hela sommaren och andra dagar på förfrågan, medan webbutiken är öppen året runt. Exakta öppettider meddelas vecka för vecka på facebooksidan. Butiken i det före detta garaget är inredd som ett vardagsrum och ger ett mysigt och personligt intryck.
– Jag har hittat kläderna, inredningsprylarna och möblerna på olika loppmarknader och vänner och bekanta har också bidragit med saker, berättar Therese.

Hon har arbetat som produkt- och printdesigner inom modebranschen de senaste tio åren och har ett stort intresse för mönster. Sedan förra sommaren driver hon eget och frilansar från Gotland med illustration, design, styling och grafisk design.

Det har gått tre år sedan paret hittade det röda plåthuset i Hörsne som blev deras sommarställe. Designern Therese Vikman och konstnären John Jakobsson bodde i Stockholm och drömde om en annan livsstil. Ett liv med mer tid för familjen och utrymme för kreativitet. Här mitt bland åkrar och ängar, intill naturreservatet Prästänget på mellersta Gotland, fann de vad de sökte. För ett år sedan sa de upp sig från sina jobb i storstaden och flyttade permanent till den gotländska landsbygden. Sedan i vintras har de planerat, renoverat och byggt upp en kreativ mötesplats med ateljé och sommarbutik, som de döpt till Studio Plåthuset eftersom de skämtsamt brukar kalla boningshuset för just det. Huset var ett torp från 1930-talet som byggdes ut på 70-talet och förseddes med plåt utanpå träväggarna.

I butiken säljer de även egentillverkade konsthantverk av olika slag, främst bruksföremål i olika material, som till exempel en vas som John tillverkat i betong och textilprodukter som Therese skapat.
– Tanken är att det ska bli mer och mer egen produktion. Vi jobbar även med återbruk, till exempel kan fina gamla krukor få en ny touch och en passande växt. Det är viktigt för oss att värna om miljön, säger John.

Med sina produkter vill de inspirera och vara en motvikt till massproduktion och masskonsumtion. I huset intill, det som tidigare varit brygghus och en cykelverkstad, har John byggt upp sin ateljé där han arbetar med fria skulpturala objekt och konsthantverk. Här står en begagnad keramikugn, som de nyligen köpt in. Att uttrycka det absurda och fantastiska mitt i vardagsverkligheten är något som blivit ett kännetecken för John Jakobssons konstnärliga uttryck. Ofta skapar han underliga fantasidjur och organismer i olika material. På arbetsbordet ligger en stenfrukt, ett löv och ett ekollon som ett stilleben i alabaster, konsthantverk som säljs i butiken.
– Vi har tillgång till så mycket här och vår tanke är att bygga ut verksamheten med tiden. Vi kan tänka oss att Studio Plåthuset till exempel kommer att erbjuda happenings, workshops och en skulpturpark i framtiden, säger han.

John är uppväxt i grannsocknen Vallstena. När han flyttade tillbaka till ön började han arbeta som konservator, vid sidan av det konstnärliga skapandet i ateljén.
– Att ta steget och flytta hit handlade mycket om att få livskvalité. Här får vår experimentlust fritt spelrum och vi får tid och fysiskt utrymme att utveckla det kreativa skapandet. En bra helg i Hörsne kan vi vara här och pyssla i trädgården, huset och ateljén. Vi behöver knappt ha lämnat tomten och känner oss ändå berikade. I Stockholm stannade man inte gärna i lägenheten en hel dag, säger John och Therese fyller i:
– I stan fick man stå i en lekpark och passa, men här kan vår son Harry springa omkring fritt och leka.

Efter att ha tittat in i butiken och ateljén kan du ta en kopp kaffe eller ett glas saft med något hembakat på terrassen eller låna med en fikakorg för att besöka något av de omgivande gotländska ängena.
– Vi vill erbjuda ett mervärde när man har tagit sig hit, säger Therese.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons