Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

De startar en hantverksbutik i Visby

Tre kvinnor med en gedigen hantverksbakgrund har slagit sig samman och öppnat en butik på Adelsgatan 28 i Visby. Det är Aira Lee, Kerstin Siggelin och Ingemo J. Wickström som startat butiken Wisby Art & Craft Gallery. "Vi gör det roligaste av allt: vår hobby är vårt yrke, och det är ju fantastiskt", säger alla tre.

Det är färgglatt och hemtrevligt när man stiger in i lokalen på Adelsgatan i Visby, där Aira, Kerstin och Ingemo inrett sin nya butik.

– Vi har redan fått så mycket uppskattning av folk som går förbi vårt skyltfönster, säger Kerstin.

Aira Lee är klädformgivare och konstruktör, och brinner för textilt återbruk. Aira arbetar med vad hon kallar ”slow-fashion”.

– Det är ett långsamt mode med klimatsmarta kläder. Jag arbetar med mycket använda material.

Aira har sedan tidigare ateljé och butik i det gamla fryshuset i Stånga.

– Jag sa faktiskt till en kompis redan för åtta år sedan att jag ville ha en butik i ett rosa hus på Adelsgatan i Visby, och så har det blivit nu, berättar hon glatt.

Aira Lee berättar att hon även broderar fritt.
– Fritt broderi är som en slags praktisk meditation, en slags mindfulness och en närvaro i tråden.

Samtliga sitter i styrelsen för Textil Gotland, som är en intresseförening som främjar den textila utvecklingen på Gotland.

På en av sommarutställningarna med Textil Gotland lärde Aira och Kerstin känna varandra, och började spåna om en butik tillsammans, berättar de.

Kerstin Siggelin har tidigare drivit butiken Hassela Vävars i Klintehamn under många år, och har vävt mattor sedan 1970-talet. Kerstin har nu sin ateljé på Cypressgatan i Visby.

– När Aira frågade mig om jag ville vara med, tänkte jag bara "wow"! Här finns det verkligen en chans att synas. Och jag tycker att det är viktigare att synas i verkligheten, än på nätet, så att man kan få ta och känna på mina grejer.

Kerstin har laddat upp med färgglada trasmattor och braskuddar i butiken. 
– Jag märker verkligen vilken efterfrågan det är, det känns som att den traditionella hantverkslusten börjar komma tillbaka, det ligger i tiden. Det finns en längtan efter det äkta och närproducerade.

Ingemo J. Wickström flyttade till Gotland för 17 år sedan, och är utbildad ullkreatör. I Stånga på södra Gotland har hon byggt upp sin verksamhet där hon arbetar med textilt och pälssömnad. Ingemo är sömmerska  i tredje generationen, och syr kläder i svensk ull, berättar hon.

Butiken på Adelsgatan kommer att vara öppen varje dag året runt, och de kommer att turas om att vara på plats.

– Jag har redan haft två kurser i fritt broderi här i lokalen. Vi vill även förmedla vår egen kunskap, berättar Ingemo entusiastiskt.

De skrev på kontraktet till butiken i början av januari, och sen har det gått undan, berättar alla tre.

Dagen efter var de igång och spacklade och målade, och på lördag är det dags för invigning, även om de smygöppnat redan.

– Det har gått så fort! Sen vi började pratat om att öppna butik, har det bara sagt ”puff” och så har det bara rullat på, säger Kerstin Siggelin och skrattar.

– Det är kanske lite konstigt att vi öppnar en butik i januari, men vi gör allt lite baklänges. Vi vill dessutom ha en butik i förändring, varje gång man kommer in här ska det vara en ny upplevelse, slår alla fast.
 

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons