Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Adele och Göran har öppnat ett ullspinneri

Nu har det öppnat ett tredje ullspinneri på Gotland. Förutom Gotlands Spinneri i Fardhem och Ullspinneriet på Ihre gård, finns nyöppnade Stenkyrka ullspinneri.

Det är Adele Poppe och Göran Stenström som driver hantverksbutiken Design & Hantverk Gotland i Visby, som utvecklat sin affärsidé ytterligare och tagit ett steg mot ett alldeles eget spinneri, där ull kommer att omvandlas till garn. För omkring en månad sedan körde de igång maskinerna i en lokal vid Garde i Stenkyrka.

Adele Poppe har en lång bakgrund inom ullhantverk, och när hennes sambo Göran började googla på ”spinneri” och fick napp på en hel maskinpark utanför Göteborg var det bara att slå till.

– Vi började spåna på att vi ville utveckla butiken, och kom då på att vi skulle starta ett spinneri, berättar Göran.

För några månader sedan var maskinerna på plats i lokalen som de hyr av företagaren Magnus Bolin från Stenkyrka.

– Han blev väldigt entusiastisk när han fick höra talas om vår idé, och hjälpte genast till att iordningställa och anpassa lokalen för vår verksamhet, berättar Göran.

Det har varit en lång process att starta spinneriet, berättar paret. Alla maskiner ska ställas in, något som kräver specialkunskaper. 

– Det är inte bara att trycka på en knapp direkt. Det krävs att man har en blick för maskiner, det handlar mycket om inställningar och balans, berättar Göran som är den tekniskt ansvariga.

Efterfrågan på garner är stor, berättar de. De känner därför ingen större oro över att affärsidén inte kommer att hålla. Förutom att de ska fylla på med egna garner i butiken i Visby inför sommarens försäljning, står kunder redan på kö.

– Vi ska i första hand ta hand om ull från Gotland, men kommer även att spinna till andra från hela landet som står på kö, berättar Adele entusiastiskt.

Adele kommer finnas på plats i Stenkyrka för att sköta ullspinneriet, men så småningom kommer de att anställa fler, berättar hon.

– Jag har hållit på mycket med ull och garn och har en hel del ullkunskap. Mycket av det jag gjort i livet handlar om just ull, men jag har såklart mycket kvar att lära.

Ullen kommer bland annat från en släktgård till Göran. Paret är på plats när lammen klipps och sorterar ullen direkt, berättar Adele och visar en stor säck med gotländsk fet lammull.

I lokalen finns sammanlagt 14 maskiner, alltifrån en slunga, som slungar ull, till en kardmaskin, spinnmaskin, tvinnmaskin och tovbord.

Just nu är det en stickboom och efterfrågan på garner har ökat, märker Adele.
– Jag känner att det är ett väldigt intresse för garner. Vårat spinneri har kommit för att stanna. Gotland har ett fantastiskt läge och den gotländska ullen är fantastisk, även om den kan vara lite svårspunnen, säger Adele med ett skratt.
 

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons