Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Hemse-torgdag-10-.jpg

150 knallar på plats i Hemse på onsdag

På onsdag är det dags för Hemse Stortorgdag som är sist ut bland gotländska höstmarknader. I år blir det extra bra för fastlandsknallarna eftersom de slipper åka hem mellan Klinte marknad som är på lördag och Hemse stortorgdag.

Att Klinte marknad och Hemse stortorgdag bara äger rum med fyra dagars mellanrum är inte alls någon nackdel, säger marknadsgeneral Janne Eriksson, från Sudrets Hockey, som har haft  huvudansvaret för all logistik och planering inför stortorgdagen sedan 1990. 

– Jag tror att det är vart fjärde år som det brukar infalla att de ligger så nära varandra. Det är jättebra för knallarna att Klinte marknad är helgen innan. På så vis slipper många av fastlandsknallarna åka hem emellan. 

Omkring 150 knallar kommer att finnas på plats redan klockan nio på onsdagsmorgonen för att sälja allt mellan kokosbollar och korgar, till träskor, hantverk och mat.

Janne Eriksson tippar på att omkring 70 procent av knallarna kommer från fastlandet för att sälja på den anrika marknaden som har funnits sedan 1880. Naturligtvis finns det dessutom ett tivoli som Hemse BK sköter under marknadsdagen. Konceptet verkar onekligen gå hem, eftersom drygt 10 000 personer brukar besöka torgdagen.

– Framgångsreceptet för Hemse stortorgdag är just traditionen, att det mesta är precis som det brukar vara. Marknadsområdet är precis som vanligt på Storgatan som stängts av dagen till ära och parkeringen intill.

Mellan klockan 09:00 och 09:30 börjar marknaden och den avslutas ungefär klockan 17:00.

– Då börjar folk troppa av och knallarna har sålt färdigt för dagen.

Någon ledighet för de skolelever från Högbyskolan i Hemse som vill gå på marknaden, blir det inte i år. De får helt enkelt göra det när skolan är slut.

– Det är första året i år som eleverna inte är lediga. Tidigare år har de gått halvdag, och sedan blivit lediga.

Eftersom det brukar bli trångt i Hemse på marknadsdagen tipsar Janne Eriksson om att man kan parkera vid Hemse gummifabrik eller vid Hemse ishall.

När är det bäst att komma om man vill slippa att trängas?
– Folk brukar komma i två omgångar, en del kommer tidig förmiddag för att stanna och äta, och en del väljer att komma senare på eftermiddagen, vid två-tiden.

Vad är det som gör Hemse stortorgdag så unik?

– Den är speciell eftersom den alltid är den första onsdagen i oktober, och så har det alltid varit ända sedan den startade. Det är fantastiskt att det går att dra så mycket folk till Hemse en vanlig vardag mitt i veckan.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons