Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Visbys "Krutdam" hedras med egen bänk

Gertrud Lyrung har guidat besökare genom Visbys gränder i 50 år. Nu hedras hon med en egen bänk på Donners plats.

Texten kommer från Helagotland.se.

Gertrud Lyrung tror att det ska bli en helt vanligt stadsvandring när hon på lördagseftermiddagen samlat sin vetgiriga skara på Donnersplats för dagens guidade tur. Men just den här dagen överraskas hon med blommor och hedersbetygelser, samt en plackett på bänken utanför Donnerska huset.

– Varje dag, i ur och skur, ser jag henne genom mitt kontorsfönster när hon leder sina stadsvandringar. Vi ville hedra henne på något sätt för att hon kämpat på i 50 år, säger Magnus Olsson, verksamhetsledare för Visby centrum.

Det är Magnus Olsson som tillsammans med stadsträdgårdsmästare Pernilla Johansson, regionstyrelseordförande Meit Fohlin (S) och världsarvssamordnare Elene Negussie tagit fram plaketten.

På plaketten står:
Gertrud (född 1931) har sedan 1967 guidat besökare genom Visbys historia. Visbys egen "Krutdam".

– Hon har sånt tempo, rullatorn studsar fram genom gränderna. Här kan folk vila sig en stund innan de följer med på vandringarna, säger Magnus Olsson med en gest mot Gertruds bänk.

Själv lär Gertrud inte slita på bänken. Även om hon är överraskad och rörd över hedersbetygelsen så har hon inte tid att provsitta sin bänk eller stanna upp någon längre stund. Efter kram och tack skyndar hon på sin skara för att komma igång med dagens stadsvandring genom 1200-talets Visby.

Gertrud Lyrung är 86 år och för fyra år sedan drabbades hon av en stroke och blev inlagd på lasarettet. Men det stoppade henne inte från att snart ta upp sina stadsvandringar igen, nu med rullator.

  • Av: Mona Staflin/Helagotland.se
  • Publicerad 2017-10-09, 08:40

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons