Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Visbykollage_1-580-.jpg
Bild: Foto och kollage: Gotland.net

Visbydagen lockar med massor av aktiviteter

Den första helgen i oktober hyllas världsarvsstaden Visby med Visbydagen med Kultur i natten. Med drygt 50 programpunkter bjuder Visby in till en fullspäckad helg den 6 till 8 oktober med bland annat rundvandringar, marknad, modevisning, utställare, tivoli, loppis, mat och kultur.

Maria Annerud är programansvarig och projektledare för evenemanget som har drygt 20 år på nacken.
– Det blir som vanligt en skön blandning för alla åldrar och intressen, med  musik, konst och kultur av olika slag. Det är det som är så roligt med den här dagen.

Redan på fredagskvällen tjuvstartar festligheterna med den populära spökvandringen som Gotlands museum arrangerar, där man får följa med en guide in i Visbys mörker.

– Det är kul att spökvandringen kommer att äga rum både på fredag och lördag eftersom de brukar vara proppfulla.

Den stora programdagen är lördagen den 7 oktober med invigning i Sankta Karins ruin där Monica Frisk från Gotlands Besöksnäring kommer att invigningstala.

Dessutom kommer den traditionella marknaden med hantverk och gotländska delikatesser att hållas i ruinen, istället för på Stora torget som tidigare år, berättar Maria Annerud.

Vill du gå en stadsvandring och lära dig mer om Visbys historia, kan du välja mellan att följa med Kristian Tallroth, Gertrud Lyrung eller Gotlands museums egen guide på vandringar genom världsarvet.

Det blir även en helg i musikens tecken, med musikunderhållning bland annat på Hedbergs bok – och musikcafé, på Bageriet, i gamla Kulturskolan, på Östercentrum, i S:t Clemens ruin och på Almedalsbiblioteket och Länsteatern.

– På Wall of sound kommer de att ha en vinylbar i tornet, där flera vinylhandlare finns på plats. Dessutom kommer olika DJ:s att turas om vid skivspelarna.

I Bildstenshallen på Fornsalen kommer gotländska körer att avlösa varandra i en körstafett på lördagseftermiddagen.

– Det är en nyhet för i år och det kommer säkert att bli väldigt stämningsfullt, det är ju så vackert i Bildstenshallen, säger Maria.

Den populära modevisningen på Adelsgatan med Sveriges längsta catwalk, brukar dra mängder av publik på lördagseftermiddagen.
– Då visar butikerna höstens mode och nyheter, det lockar ju alltid massor av folk till Adelsgatan, och det är väldigt kul!

Vad betyder Visbydagen för Visby?

– Den betyder faktiskt mycket mer än man kan tro. Det är väldigt många som kommer hit just den här dagen, gotlänningar, Visbybor och sommargotlänningar. Intresset ökar verkligen för varje år. Det är så där skönt avslappnat, med mycket aktiviteter både för stora och små, alla ska verkligen känna sig välkomna, betonar Maria Annerud.

HÄR hittar du Visbydagens program >>.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons