Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Klättervägg-580-Foto-Emil-L.jpg

Visby Klätterklubb storsatsar på klättervägg

Visby Klätterklubb ökar konstant i medlemmar, och storsatsar nu med en ny 125 kvadratmeter stor klättervägg i silon på Holmen i Visby. "På sikt vill vi få hit stora tävlingar".

Texten kommer från Helagotland.se.
Den helt nya klätterväggen har sammanlagt kostat drygt 750 000 kronor och står klar sedan någon vecka tillbaka. För att finansiera den nya satsningen har man fått 200 000 kronor i anläggningsstöd från Gotlands Idrottsförbund, samt ett stöd från Svenska Klätterförbundet på 58 900 kronor. De resterande nästan 500 000 kronorna har Visby Klätterklubb tagit från egen ficka.

– Tanken är ju att de pengarna vi får in ska gå till klubbens medlemmar. Vi har sparat pengar i flera år, och har inget eget vinstintresse, vilket gör det möjligt för oss att göra den här satsningen, säger Alexander Jansson, ledamot i klubbens styrelse och projektledare för den nya väggen.

Visby Klätterklubb känner rejäl medvind för tillfället, och antalet medlemmar har ökat kraftigt de senaste åren. Alexander Jansson berättar att man hade som mål att vara 200 medlemmar när 2016 är slut, ett mål man redan slagit med marginal.

– I dag är vi omkring 230 medlemmar, så nästa mål får väl bli att nå 300 medlemmar.

Varför är det så populärt med klättring just nu tror du?

– Dels handlar det om att sporten fått mer publicitet den senaste tiden. Man kommer ju bland annat att vara med i OS 2020. När man klättrar är det dessutom så att man inte kan tänka på så mycket annat under tiden. Man måste vara här och nu, och folk kanske behöver det just nu, säger Alexander Jansson.

Den nya, 125 kvadratmeter stora, väggen är en så kallad bouldervägg. Bouldering är en gren inom klättringssporten som ökat kraftigt i popularitet de senaste åren, och som går ut på att klara av olika banor, även kallade problem.
Man gör det utan rep och när man tävlar inom bouldering gäller det att klara av så många problem som möjligt.

– Det är allt fler som börjar med just bouldering. Det är en väldigt effektiv träningsform som inte kräver så mycket utrustning. Jämfört med klassisk topprepsklättring, som är väldigt uthållighetskrävande, är bouldering mycket mer explosivt.

I och med den nya väggen i silon på Holmen i Visby har Visby Klätterklubb även börjat drömma om att arrangera större tävlingar i framtiden. Alexander Jansson berättar att man bland annat planerar att ansöka om SM 2018, troligtvis i bouldering.

– Men först och främst kommer vi att arrangera en tävling för våra medlemmar nu i december. Den kommer att vara utformad som en julkalender, där man ska klara av 24 olika boulders under 24 dagar.

Hur känns det att väggen står klar nu?

– Det känns otroligt bra. Man känner lite "äntligen". Vi hade lite smygpremiär för väggen i går, och då var det 30-40 personer här.

  • Av: Emil Lundberg, Helagotland.se
  • Publicerad 2016-11-16, 08:08

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons