Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Manadens-dopp-feb-580.jpg
Bild: Jenny Kiderud

Vinterbad sätter fart på endorfinerna

Känner du för att drömma dig bort från Visbys vinterkyla medan du blickar ut över obruten horisont? Då ska du bege dig till bastun i Kallbadhuset nedanför Wisby Strand, som till och med håller öppet på julafton och nyårsafton.

Till bastun söker sig vinterbadare i alla åldrar för en värmande pratstund, en meditativ upplevelse på lavar och kanske ett uppfriskande dopp i det stora blå.

– Det brukar vara knökfullt på julafton med alla hemvändare som kommer hit. Hela släkten går ut och bastar tillsammans innan de firar jul med nära och kära, säger Sven Landahl, som är initiativtagare och ordförande för Visby sockenbastuförening. 

Han tycker att bastubad är kontemplativa och gör en människa gott, både till kropp och själ.

– Man måste stålsätta sig och doppa sig snabbt. Den sköna känslan infinner sig efter badet, när man är uppfylld av upplevelsen och endorfinerna, säger han.

Visby sockenbastuförening är en ideell förening med cirka 400 medlemmar och bastun i Kallbadhuset sköts av frivilliga bastuvärdar som öppnar, ställer i ordning och stänger till den.

Sedan föreningen bildades 2010 har de utökat öppettiderna efterhand, och bastun håller nu öppet fyra dagar i veckan: kvällstid på tisdagar och onsdagar samt dagtid lördagar och söndagar.

Det handlar främst om mixade bastubad, utom en timme på lördagen för enbart damer och en timme på söndagen för herrar.

– Det är en fantastisk upplevelse att sitta i bastun och titta ut över havets fria horisont, och sedan gå ut på bryggan och ner i vattnet. Ett relativt frekvent bastubadande motverkar högt blodtryck, så det är bra ur en hälsoaspekt också, menar Sven Landahl.

Han nämner också den sociala aspekten, gemenskapen som kan infinna sig på en sådan här plats, där man samlas kring en upplevelse. 

– Vi vill att ett besök i bastun ska vara socialt, folkligt och hyfsat billigt, så att alla ska känna sig välkomna. På julafton, då vi har öppet på förmiddagen, tar ofta bastuvärden med sig pepparkakor, alkoholfri glögg och kaffe och bjuder på, säger han och tillägger:

– En del kommer hit och säger att de inte ska bada, men det har de ofta omprövat. ”Häftigt” och ”mysigt” är ord som vi får höra gång på gång här.

  • Av: Maria Molin
  • Publicerad 2017-12-19, 10:40

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons