Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Vattenshow på Fenomenalen

Fenomenalen är Visbys science center, det minsta i landet sett till storleken men med ett stort innehåll av tekniska experiment. I år ger Fenomenalen en vattenshow!

I Fenomenalens entré stoltserar Vänskapsbänken. En flersitsbänk uppförd i regnbågens alla färger. På armstöden ligger två elektroniska slingor. Den där kycklingen från förr – kommer ni ihåg den? När du tar en kompis i handen och lägger din andra hand på ett av armstöden uppstår ljuv musik.

– Den fungerar som en riktig isbrytare, det blir många glada pratstunder vid den här bänken, säger Lisa Berg på Fenomenalen som berättar att musiken spelar ljusare toner när barn sitter på bänken, mörkare när vi lite tyngre vuxna sätter oss till rätta. Det har med motståndet att göra såklart, liksom skillnaden i toner när torra armbågar kontra fuktiga handflator läggs på armstödet.

På somrarna håller Fenomenalen öppet hela veckan mellan kl 11 – 17. Årets vattenshow ges kl 13 och kl 15 varje dag, ibland under fler tillfällen vid rikliga besöksmängder. 

– Vår jord är en fantastisk plats som innehåller mängder med vatten. Då gäller det att använda rätt sorts vatten till rätt sak, berättar Lisa Berg och häller balansvatten i en aluminiumburk som överraskande nog står kvar där hon lämnar den på sniskan. Hon häller ett löddrigt skum i handen och för en tändare närmare. Plötsligt uppstår en kolonn av eld, cirka två decimeter hög.

– Eld är alltid spektakulärt, vi delar med oss av alla våra experiment så att man kan genomföra de hemma – förutom eldexperimentet. Det ska man inte experimentera med. För att utföra eldexperiment måste man gå en speciell eldskola, säger Lisa och blinkar med ena ögat.

– Bakom varje experiment finns en fysisk eller kemisk förklaring. Magi i all ära, men det är också häftigt att förstå vad som gör att en aluminiumburk kan stå på kant, eller hur det kommer sig att vatten helt plötsligt kan försvinna.

–Det är ett ypperligt tillfälle att umgås hela familjen, där de vuxna interagerar med sina barn. Ofta kan barnen mer än de vuxna, det är härligt att se självförtroende växa när barnen förklarar för sina föräldrar hur det egentligen går till.

Fenomenalen vinklar viktiga frågor till magiska experiment. Med årets vattenshow vill Fenomenalen närma sig ämnet ur ett annat perspektiv än den ödesdigra vattenbristen.

– När vi introducerar ett intresse för vatten på ett lekfullt sätt tror jag att det i förlängningen leder till att vatten känns mer värdefullt. Efter en show uppstår till synes enkla frågor som “Hur får man tillbaka vattnet som försvinner?” Svaren på frågorna medför fler och djupare dimensioner.

  • Av: Emma Härdin Gotland Just Nu
  • Publicerad 2017-07-12, 07:16

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons