Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Upprustat naturreservat lockar många helgflanörer

Naturreservatet Själsöån norr om Visby ska göras mer tillgängligt för alla grupper av besökare. Trots att arbetet inte kommer att vara klart förrän nästa år lockar platsen redan många nya besökare en solig oktoberdag.

På senhösten vandrar havsöring från havet upp i Själsöån för att leka. Den rika förekomsten av havsöring, och även den ål-liknande fisken flodnejonöga, har gjort att området sedan 2008 är ett naturreservat.

Det har även sedan tidigare funnits spångar att gå på längs med ån. Nu har Länsstyrelsen bytt ut dem mot nya, breda gångbroar för att platsen ska vara tillgänglig för så många som möjligt.

– Vi har valt ut ett tiotal områden med skyddad natur där vi ökar tillgängligheten, och Själsöån är ett av dem. Arbetet pågår fortfarande och vi räknar med att det ska vara helt klart till försommaren 2018. Vi ska bland annat få upp nya reservatstavlor och vi planerar för en ny parkeringsplats, berättar Daniel Nygren på Länsstyrelsens naturvårdsenhet.

De nya mer tillgängliga gångvägarna har redan lockat många nya besökare till Själsöån. När vi var där en solig lördagsförmiddag samsades grupper, barnfamiljer och flanerande hundägare på spångarna.

– Jag har förstått att det har varit mycket folk där ute, så det finns ett sug och ett behov, säger Daniel Nygren.

Själva vägen längs med ån är inte så lång, några hundra meter, men promenaden kan lätt förlängas utmed stranden norrut, eller söderut mot Brucebo naturreservat.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons