Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Romateatern-580--2017-Foto-.jpg
Bild: Karl Melander pressbild

Upprivna känslor och mycket skratt på Romateatern

För många har det blivit en tradition, en stämningsfull kväll i Shakespeares sällskap i den medeltida klosterruinen. I sommarens föreställning, "En vintersaga", spelar Olle Sarri den svartsjuke kungen Leontes. "Den handlar om tillit och om att återfå tron på kärlek och glädje med en gnutta magi", säger han.

Scenens inramning i Roma mitt på ön: kalkstensvalven från 1100-talet med klosterträdgården i bakgrunden som fördjupar scenbilden och kan förvandlas till en förtrollad skog när sommarkvällens skymning sakta sänker sig över ruinen, skådespelare och publik.

Svalorna flyger ovanför, ljussättningen klättrar gäckande längs pelarna och trollar fram illusioner, liksom den suggestiva musiken.

”En vintersaga” (originaltitel ”The Winter’s Tale”) är en av William Shakespeares romantiska komedier med flera stråk av tragedi, en föreställning som Romateatern beskriver med orden ”frost och kyla som till slut smälter av sann kärlek”.

Den sträcker sig genom årstider, årtionden och generationer och Tiden har en alldeles egen roll, som agerar och griper in i handlingen. Teman såsom förlust, förlåtelse och försoning är lika aktuella idag som för 400 år sedan.

Årets Shakespeare-föreställning i Roma klosterruin regisseras av Maria Åberg som har rötter i Skåne och bor och arbetar i England sedan 15 år tillbaka där hon bland annat har satt upp flera föreställningar på anrika Royal Shakespeare Company.

Leontes, kungen av Sicilien, misstänker att hans hustru Hermione varit otrogen och bär hans bästa väns kärleksbarn. Han drabbas av svartsjuka, som utplånar allt han tidigare hållit kärt.

I rollen som Leontes ser vi Olle Sarri, känd för både komiska och tragiska rolltolkningar på teater och film: teveserien ”c/o Segemyhr” och filmen ”Apan” är exempel på två ytterligheter som visar bredden i hans skådespeleri.

– Leontes personifierar svartsjukan. Tyvärr tror jag att många känner igen sig i det. Själv ser jag mig inte som en svartsjuk person, men jag har annat sjukt i huvudet att plocka från för att hitta inspiration till rollen, säger han och fortsätter:

– Även de tragiska karaktärerna har komiska inslag, det är så vi arbetar med ”En vintersaga”. Det kommer att vara väldigt blandat: oerhört starka upprivna känslor, men också mycket skratt.

Olle Sarri kom i kontakt med Shakespeare som barn då han gjorde Ferdinands röst i Per Åhlins animerade film ”Resan till Melonia”, som bygger på sagospelet ”Stormen”. Det är första gången han gör en Shakespeare-roll på en teaterscen.

– Jag tycker mycket om sommarteater för att det är så folkligt, säger han. Många i ensemblen kommer resande, så det brukar likna ett vuxenkollo. Som frilansare värnar jag om att vara ledig på sommaren, men det här lät för roligt för att jag skulle kunna tacka nej.

Den andra kungen i pjäsen, Polixenes, spelas av Daniel Gustavsson som är en av Olle Sarris bästa vänner. De gick samtidigt på teaterlinjen vid Södra Latin i Stockholm och har sedan flera år tillbaka arbetat tillsammans i uppsättningen ”Psykakuten Deluxe” på Stockholms stadsteater.

I Romateaterns ensemble ingår även Malin Arvidsson, Kim Sulocki, Annika Olsson, Nicholas Olsson, Frida Stavnes och gotlänningarna Stina Nordberg och Vilhelm Blomgren.

– Scenen är fantastisk, jag har varit här som åskådare tidigare år. Även om vi tar in flera hundra i publiken känns den ändå intim. Att det är så nära att nå bakersta raden är lyxigt, både för publik och skådespelare, säger Olle Sarri.
”En vintersaga” spelas från den 27 juni till 19 augusti.

  • Av: Maria Molin
  • Publicerad 2017-07-05, 10:30

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons