Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Upplev Östergarnsholm

Tycker du att du känner igen namnet Östergarnsholm? Då kanske det beror på att du hört SMHI:s väderleksrapporter. På den rofyllda holmen trivs inte bara solande sälar, skuttande skogsharar och betande får. Varje år besöks ön av människor som bjuds på en alldeles speciell upplevelse, med fina bad och vacker natur. Dessutom har den lilla ön inte mindre än fyra fyrar.

Östergarnsholm som ligger några kilometer utanför Herrvik på östra Gotland är väl värd ett besök.
– Ön har verkligen en intressant historia med en fantastisk natur som har varit betad ända sedan dansktiden. Dessutom finns det ett rikt fågelliv, med fåglar som häckar och mellanlandar på ön. Orkidéer kan man hitta i tusental, berättar Sven Norberg entusiastiskt.


Det finns spännande grottor att simma igenom på Östergarnsholm.
Foto: Helena Duveborg

Han har besökt ön mängder av gånger genom sitt engagemang i Östergarn –Gammelgarns Hembygdsförening. Att ta sig till Östergarnsholm eller ”Holmen” som Östergänningarna kallar den 200 hektar stora ön kan man göra på flera sätt. Björn Svärd från trakten kör besökare till holmen med sin båt. Turen tar omkring en halvtimme i varje rikting och måste förbeställas.
– Turen är rätt väderberoende eftersom det inte finns någon hamn där. Är det för blåsigt kan man inte lägga till, berättar Björn Svärd.

Men man kan även åka ut till Östergarnsholm på egen hand, med egen båt eller kajak.
– Det är faktiskt  en hel del som paddlar hit, berättar Sven Norberg.

Under vackra sommardagar tar Östergarnsholm emot ett 50-tal besökare. Det finns inga egentliga restriktioner att kliva iland på holmen. Det är helt enkelt gott omdöme som gäller, betonar Sven Norberg. Den trädlösa ön betas sommartid av får som körs ut på holmen med en pråm och det finns gott om säl som rofyllt ligger och solar sig vid strandkanten. 


Lammen betar fritt på Holmen. Foto: Helena Duveborg
 
Ön var tidigare en viktig bas för fiske, speciellt strömmings- och torskfiske.
– På 1700 och 1800-talet fanns det sammanlagt tre fiskelägen på Östergarnsholm och det finns ännu kvar lämningar efter mängder av strandbodar.

Sven Norberg berättar att det är tillåtet att övernatta i den enda strandbod som finns kvar. Väljer man att sova över i strandboden som kallas ”Måsägget” är det viktigt att lämna fint och städat efter sig, betonar han.

Man ska inte vara rädd för insekter om man besöker Östergarnsholm. Sven Norberg berättar att han sopat ihop litervis med körmackar, som riddarskinnbaggar heter på gotländska när han städat i fyrarna. 
– Hela holmen är invaderad av körkmackar som lever på saften från växten tulkört. De är ett gissel faktiskt, eftersom de inte har några fiender där.

Ön har varit befolkad av fyrpersonal från och med när första fyren byggdes fram till 1960-talet.  På 1900-talet bedrevs det en lotsbarnskola på Östergarnsholm med en lärarinna som åkte mellan Sandön, Stora Karlsö och Östergarnsholm för att undervisa fyrpersonalens barn. Det låter som ett drömjobb, men Sven Norberg tror att hon hade det rätt tufft.
– Det var nog ganska hårt att komma dit som ensam yrkesverksam kvinna som dessutom saknade mycket läromedel. Hon fick dessutom ofta undervisa i ouppvärmda lokaler.


Foto: Helena Duveborg

Östergarnsholm är uppdelad i tio ägarlotter där en av lotterna ägs av Östergarn - Gammelgarns hembygdsförening. Resterande marklotter ägs av folk från trakten kring Östergarnslandet. Hembygdsföreningen äger och sköter om tre av de fyra fyrar som finns på den lilla ön, något som kräver en hel del renoveringsjobb, förklarar Sven Norberg. Den äldsta fyren togs i bruk redan 1818. Den nya fyren, som togs i drift 1919 ägs av Sjöfartsverket och är fortfarande igång.


Foto: Helena Duveborg

Ön med sitt strategiska läge rymmer en mycket intressant historia. En av de mest kända händelserna är när fartyget Albatross hamnade i sjöstrid med en rysk eskader i juli 1915. Fartyget sattes på grund under beskjutningen och sammanlagt 27 besättningsmän omkom. De begravdes i Östergarn samma kväll.
– Det har berättats om när ryssarna sköt tvärs över holmen så att fyrpersonalen fick söka skydd i en av grottorna på ön.


Foto: Helena Duveborg

Sven Norberg berättar även en intressant nutidshistoria om ett ryskt besprutningsplan som landade utanför Östergarnsholm i slutet av 1980-talet med en rysk avhoppare, något som väckte stor uppmärksamhet.

Tvärs över ön finns en gammal räls som anlades i samband med bygget av nya fyren i början av 1900-talet. 
– Nästan hela rälsen finns kvar, det är som en liten modelljärnväg, och trallen är renoverad.  Det är en så kallad Decauvillebana, vid lämplig vind satte man ett segel på vagnen, det såg väldigt häftigt ut.

Det är inte bara sommartid som Sven Norberg besöker Östergarnsholm, ibland tar han sig ut även under vinterhalvåret. Första gången Sven Norberg var på holmen var redan när han var fyra år.
– I januari och februari är man ganska ensam där ute.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Fakta

Fyrarna på Östergarnsholme: 
En av fyrarna på Holmen heter Östergarn Västra. Den byggdes som en AGA-fyr 1919 och byggdes om för drift med batterier och solceller 1980. 2009 övertogs den av Östergarn-Gammelgarns Hembygdsförening som nu ansvarar för driften. Ytterligare en byggnad på Holmen är ruinen efter en förrådsbyggnad.

Kolfyren: I närheten av den Gamla fyren ligger den provisoriska kolfyren som byggdes och användes 1849 då Gamla fyren byggdes om och moderniserades. Den provisoriska kolfyren byggdes enligt Polheimers princip och lär vara den enda kvarvarande i sitt slag i landet. Den är liksom Gamla fyren Byggnadsminne. Gamla fyren var i bruk 1818 - 1919 och moderniserades flera gånger. Sjöfartsverket skänkte den till Östergarn-Gammelgarns Hembygdsförening 1994.

Hembygdsföreningen har sedan bl.a. satt i nya dörrar, gjort och monterat nya fönsterbågar och reparerat det frostsprängda tegelvalvet. Fyren visas för besökare på den Internationella fyrdagen varje år.

Nya fyren:
När personalen flyttade dit 1919 kunde man flytta in i en vacker tvåvåningsbyggnad med plats för alla. Fyren automatiserades 1965 och avbemannades sedan. Fyren har idag en fyrlampa med låg effekt som drivs av batterier som laddas med solceller Några år efter avbemanningen revs bostadshuset. Fyren, som ägs av Sjöfartsverket, är fortfarande i drift.

Källa: Sven Norberg

Annons
Annons
Annons
Annons