Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Tre paddlare på äventyr

Björn Carlsson, Johan Weimer och Hans Håkansson har varit på nära nog alla Gotlands öar och paddlar kajak så fort de får tillfälle. Övernattningen på ön Storgraut utanför Furillen beskriver de som magisk, och på vägen hem följde sälar nyfiket kajakerna. "Man får motion, frisk luft och så blir man så lycklig efteråt".

Det är en av årets första vårdagar, stilla, lite dimmigt och alldeles tyst. Söder om Lergrav närmar sig tre paddlare land.

Björn Carlsson, Johan Weimer och Hans Håkansson är entusiastiska och uppfyllda när de kliver i land efter att ha tillbringat ett dygn på ön Storgraut utanför Furillen. 

– Man får motion, frisk luft och så blir man så lycklig efteråt, Det känns nästan som att flyga över ett raukfält, berättar Björn Carlsson om känslan av att se djupt ner i det klara kalla vattnet.

Johan Weimer och Hans Håkansson håller med:
–  Det är nästan vackrare på vintern, på vissa ställen kan man se formationer på botten som grottor, rännor och raukar. Man blir lite mer filosofisk och tänkande. På sommaren får man mer en adrenalinkick. 

Gråsälarnas ungar har börjat växa till sig och de vuxna sälarna har nyfiket följt efter kajakerna, berättar de.
– En sältjur på säkert 200 kilo simmade efter oss och slog med stjärten för att varna de andra.

De är tysta och trötta efter att ha tillbringat drygt ett dygn utomhus och hjälps åt att dra iland kajakerna och plocka ihop utrustningen.

–  Det är en riktig prylsport det här! En del är viktigt att ha med sig och en del är inte så nödvändigt, säger Johan Weimer medan han packar in i bilen.

Björn knackar isen ur sin vattenflaska med sina rödfrusna fingrar.
–  Händerna är värst, men när man rör sig fryser man inte utan det är när man går i land.

De beskriver lyriskt känslan av att gå iland på ön Storgraut:  
– Det känns nästan som att komma till Sibirien. Det var häftigt när det satt fem örnar och väntade på oss, man får lite vildmarkskänsla, säger Björn.

Natten på Storgraut var kall och temperaturen kröp ner flera minusgrader. Det var is både på tälten och kajakerna, berättar Johan Weimer. 

– Vi har med oss varsitt tält. Vi har ju uppnått mogen ålder, det är skönt med en egen kupé, säger Hans och skrattar.

De berättar att de brukar vara förhållandevis ensamma när de är ute på sina paddlingsäventyr. Alla tre brukar försöka att komma ut och paddla så fort de har möjlighet och de ger sig mer än gärna ut under vinterhalvåret. 

Paddlingsäventyren ger dem möjlighet att se en lite annan sida av Gotland. Hans Håkansson har prickat av samtliga öar runt Gotland, Björn och Johan har bara några enstaka kvar.  

–  Det är förvånande att inte fler passar på, men samtidigt krävs det en god paddlingsvana innan man ger sig ut när det är kallt i vattnet. Man måste ha torrdräkt och ha tränat självräddning både enskilt och tillsammans. Ger man sig ut ensam måste man veta vad man gör, poängterar de.

Hur viktig är maten?
– Den är jätteviktig, säger alla i kör och skrattar. 
– Igår åt vi bresola till förrätt och fikon och cognac till efterrätt och så avslutade vi med en whiskey, men gör man längre turer blir det mycket frystorkat. Vi har också genomfört en gourmetpaddling från Valleviken med lunch på restaurangen på Furillen som mål. Vi bytte om till kavaj innan vi klev in, berättar Johan Weimer.

FAKTA:

Viktigt att tänka på innan du paddlar:
* Anpassa klädseln till vattentemperaturen.
* Paddla inte ensam om du inte är mycket van.
* Ha mobiltelefonen i ett vattentätt fodral. Tänk på att det inte finns täckning     överallt.
* Flytväst och säkerhetsutrustning är ett måste.
* Ta med vatten att dricka. En paddlare gör av med mycket vätska 
* Att ha med ombyte. Inte för att man trillar i vattnet särskilt ofta, men om det händer behöver du torra kläder.

Kurser du kan gå för att lära dig paddla:
* Friluftsfrämjandet (http://www.friluftsframjandet.se/gotland)
* KajakGotland (http://www.kajakgotland.se)

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons