Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Tolv spännande arrangemang på Kulturarvsdagen

Kulturarvsdagen äger rum den 9 och 10 september. Guidning vid Tjelvars grav och Tingstäde fästning, brödbakning i Polhemsgården och guidning av kastaler på Sudret är några av programpunkterna.

På Gotland finns 12 stycken arrangemang att välja mellan under lördagen 9 september och söndagen 10 september. Allmänheten bjuds då in till att uppleva kulturmiljöer och kulturhistoriska byggnader, känna, lukta, kanske smaka och höra berättelserna kring flera spännande byggnader på Gotland.

I Tingstäde (länk till evenemang) kan du få uppleva kulturmiljöer från en svunnen tid med en guidning av Danielssons torp från 1700-talet. Tingstäde fästning hålls öppen och det blir dessutom öppet hus med brödbakning vid Polhemsgården och bygge av en minikolmila vid Kutkäldu.

Vid Tjelvars grav (länk till evenemang) i Gothem guidas barn och vuxna av professor Helene Martinsson-Wallin, Uppsala universitet,  och museipedagog Jeremy Hardy från Gotlands Museum. Dessutom blir det kaffeservering och tipspromenad.

På initiativ av Naturskyddföreningen hålls en vandring i två gotländska ängen, Hörsne prästänge och Alvena lindaräng.

 I anslutning till änget i Hörsne har Naturskyddsföreningen anlagt ett klonarkiv för gamla gotländska lokalsorter av äpplen, berättar Maria Jansson, som är samordnare av Kulturarvsdagen, i ett pressmeddelande.

Sudret (länk till evenemang) kan du få veta mer om varför tre väldiga kastaler uppfördes just på södra Gotland. Öja, Hamra och Sundre kastaler visas i följd med en guide på varje plats. 

Dessutom kommer hembygdsleden mellan Fröjel och Klinte att invigas. Leden har kommit till på initiativ av Fröjel Hembygdsförening och Klinte Hembygdförening. Väskinde hembygdsförening håller öppet i fossilmuseet och i flera av sina äldre byggnader.

LÄS MER: På Riksantikvarieämbetets sida kan du läsa mer om vad som händer på Gotland.


Om Kulturarvsdagen
Kulturarvsdagen är en del av  European Heritage Days och är det mest firade gemensamma kulturevenemang som delas av Europas medborgare. Riksantikvarieämbetet står för samordningen i Sverige i samarbete med Sveriges Hembygdsförbund och Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd.  Syftet med Kulturarvsdagen är att skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarv och kulturmiljöer.  Alla är välkomna att delta i Kulturarvsdagen såväl som arrangör som besökare.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons