Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

6898426_.jpg
Bild: Malin Stenström

Springsugen? Här är årets motionslopp på Gotland

Att springa på Gotland kan vara en oförglömlig upplevelse. Under året bjuder ön på flera spännande lopp - allt från ultraloppet Gotland Backyard, där deltagarna springer 16 mil på 24 timmar, till Raukloppet, där du springer i solnedgången vid Digerhuvud.

Classic running Gotland
Den 28 april är det dags för Nordic Classic Running, som är först ut bland de större motionsloppen på Gotland. Loppet beskrivs som ”Nordens kanske vackraste halvmaraton”, med en bana som sträcker sig längs med Visbys vackra strandpromenad. Välj mellan att springa ett halvmaraton, 5 kilometer eller 10 kilometer individuellt. Deltagarna är en blandning mellan av elit, motionärer och en ungdomsklass.

Gotland Backyard Ultra
Den 9-10 mars arrangeras ultraloppet Gotland Backyard för första gången. Tanken är att alla ska kunna vara med utifrån sina egna förutsättningar. Loppet, som startar den 9 mars vid Vok-stugan i Follingbo och avslutas den 10 mars, är för den som vill utmana sig att springa länge än vad man någonsin gjort tidigare. ”Backyard ultra” innebär att löparen varje timme ska avverka ett varv på 6 709 meter. Varvet får inte påbörjas innan föregående timme är slut, och löparen måste hinna i mål innan det att en timme har gått. Detta upprepas sedan varje timme tills löparen inte hinner klart ett varv eller väljer att bryta. Vinnare är den som är sist kvar. Totalt kommer man att springa drygt 16 mil på 24 timmar.

Ladingsränne
Den 23 maj arrangeras Ladingsränne, som är ett motionslopp där du väljer mellan att springa 5 eller 10 kilometer, individuellt eller i lag om fem personer. Loppet utgår från Strandgärdet i Visby. Om benen känns tunga efter loppet, kan du mumsa på den picknick-kasse som delas ut till alla lag. Ladingsränne betyder för övrigt ”vårlopp” på gotländska.

Gotland running camp
Den 23 till 25 maj arrangeras Gotland running camp. Lägret passar allt från de nyfikna nybörjarna till de erfarna motionärerna. Lägret består av teknikpass, intervallupplägg, funktionell styrka och föreläsning med gotländske löparen Fred Grönwall.

Gotland tritathlon
Den 16 juni arrangeras Sveriges första triathlontävlingen där barn och vuxna får tävla tillsammans i en familjestafett. Simningen kommer att genomföras i havet vid Slitebukten, och cyklingen och löpningen kommer att ske i och omkring Slite med utgångspunkt från växlingsområdet som ligger precis vid Slite Strandby. Alla kan vara med, från de allra minsta barnen till de tuffaste elittriathleterna.

Jungfruloppet
Den 17 juli är det dags för Jungfruloppet, som är ett motionslopp med herr- och damklasser som kan välja mellan 6 och 13 kilometer och en barnklass som springer 1,2 kilometer. Loppet startar vid Kinnerstugan i Lummelunda, och man springer till stora delar längs klintkanten mellan Lickershamn och Kinnerstugan i Lummelunda.

Levaloppet
Den 21 juli går startskottet för Levaloppet i Visby, där hela familjen kan delta på egna villkor. Levaloppet, som arrangeras av Roma IF Friidrott tillsammans med Leva Kungslador, erbjuder ett halvmaraton och ett millopp samt två sträckor för yngre, Lilla Levaloppet på 2 kilometer och Lilla Lilla Levaloppet på 500 meter. Banorna går både på grus och asfalt genom det vackra Södra Hällarna.

Viruddenloppet
I juli arrangeras Viruddenloppet i När. Loppet avgörs på flacka och snabba banor i vacker landsbygdsmiljö och är på distanserna 5 och 10 kilometer. Det finns även en ungdomsklass och ett barnlopp. Både elitlöpare och motionärer är välkomna att vara med i loppet i den gotländska sommarkvällen.

Raukloppet
Den 7 augusti är det Fårö som gäller för de med spring i benen. Raukloppet är ett motionslopp som beskrivs som ett av Gotlands vackraste, där du springer i solnedgången längs raukområdet vid Digerhuvud. Loppet är för dig som gillar att springa eller gå med hela familjen och består av två olika banor, på 11,5 kilometer och på 4,5 kilometer. Start är vid Lauters hamn på Fårö.

Blodomloppet
Den 13 september är det dags för Blodomloppet, med start och mål på Gutavallen i Visby. Blodomloppet har blivit en riktig folkfest, som brukar locka omkring 2 000 deltagare. Motionsloppet går längs natur-, cykel- och gångvägar i Visby. Många väljer att springa den milslånga banan, men vill du springa en kortare runda, kan du välja femkilometersrundan.

Gotland Ultra Marathon 2018
Den 8 oktober arrangeras Gotland ultra marathon. Loppet bjuder på en 51 kilometer lång sträcka längs med Gotlands vackra nordvästra kustklint, från Hallshuk i norr till Visby Kallbadhus.

Högklintsloppet
Den 20 oktober arrangeras Högklintsloppet. Banan är 7,5 kilometer med start vid Kneippbyn och du springer till vackra Högklint och tillbaka. Nytt för i år är att man även kan springa Lilla Högklintsloppet, som är 1,7 kilometer långt.

Lucialoppet
Den 8 december är det dags för motionärer och eliten att springa det klassiska Lucialoppet i Visby. Start och mål är på Visborgsområdet i södra Visby. Det är 37:e året som Lucialoppet anordnas och banrekorden innehas av löpare som Magnus Bergman och Evy Palm.

Nyårsloppet
Den 30 december avslutas löparåret med nyårsloppet i Hejnum, med start vid bygdegården. Du kan välja mellan att springa 7 och 14 kilometer.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons