Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Spännande vandring i Gotlandsdeckarnas fotspår

Under deckarfestivalen Crimetime Gotland kan besökaren ta del av ett fullspäckat program med bland annat skrivarskola, bussturer, vandringar, teater och författarmiddagar. Allra först ut på programmet är en litterär mordvandring genom Visbys gränder.

– Jag hoppas att det ska bli precis lagom soligt, så att man inte vill vara på stranden utan istället vill hänga med oss och alla deckarförfattare i dagarna tre. Det brukar bli en fantastisk stämning, och en unik möjlighet att komma stora författare nära och upptäcka nya favoriter.

Så sa festival- och programchefen Carina Nunstedt inför festivalen och det verkar som att vädergudarna lyssnat på henne. Då festivalen inleds på torsdagsmorgonen är himlen dramatiskt stålgrå ovanför Visby, med enstaka regnstänk, medan gnistrande solstrålar bryter igenom molnen med jämna mellanrum.

Programpunkten ”En litterär mordvandring i Visby” är en drygt två timmar lång spännande vandring där litteraturen visar vägen. Förutom de litterära miljöerna bjuds du även på anekdoter från olika delar av historien, från Visbys storhetstid under medeltiden fram till nutid, med skildringar av de som besökt staden genom århundradena: Carl von Linné som kallade Visby ”Rom i miniatyr”, Verner von Heidenstam som liknade staden vid Jerusalem och August Strindberg som inte var lika imponerad.

Vandringen börjar i Almedalen, en plats kring vilken handlingen i spänningsromanerna ”Almedalen har fallit” av Erik Lewin, ”Rädslans fångar” av Anna Jansson och ”I maktens öga” av Per Schlingman kretsar. Guiden Lars Bäckman inleder vandringen genom att läsa ett avsnitt ur Ulf Lundells ”Jack” och avslutar den uppe på Klinten med en dikt av den Gotlandsfödda poeten Sonja Åkesson med titeln ”Visby” från boken ”Situationer”. Däremellan tar han med gruppen till dramatiska och avgörande platser, hämtade från böcker som utspelar sig i Visby innerstad, främst deckare men även andra romaner.

Vi går genom vindlande gränder som doftar av rosor och tjära, medeltida romantiska ruiner, dolda innergårdar och upp på Klinten. Vi passerar mordplatser ur bland andra Jan Mårtensons, Anna Janssons, Mari Jungstedts och Håkan Östlundhs böcker och får veta mer om andra litterära och märkliga platser i Visby.
– I slutet av 90-talet läste jag spänningsromaner som utspelade sig på Gotland för mina barn. Det som saknades då var kriminalromaner för vuxna i dessa miljöer, säger Lars Bäckman.

Henning Mankell hade gjort Ystad till skådeplats för intrigerna kring Kurt Wallander: den lilla staden med de exakta beskrivningarna där man kunde känna igen sig. Det fanns en handfull deckare med Visby som spelplats, däribland Pelle Sollermans ”Den poetiska kommissarien” från 1972.
– Jag tänkte att med så många turister som kommer till ön varje sommar är det konstigt att inte fler valt att låta sina deckare utspela sig här, fortsätter han.
– Därför skrev jag en lång artikel om min saknad, för kan man tänka sig en vackrare fond än den medeltida staden med sina mystiska gränder?

Anna Jansson hade redan skapat sin karaktär Maria Wern 1999, men det var först 2003 som hon förflyttades till Gotland i boken ”Silverkronan”.  Även Mari Jungstedt gav ut sin första Gotlandsdeckare samma år, ”Den du inte ser”. Sedan dess har ett 40-tal kriminalromaner med Gotland som spelplats givits ut.

Lars Bäckman pekar bland mycket annat ut lägenheten där Mari Jungstedts karaktär Karin Jacobsson bor, kriminalkommissarie Anders Knutas ställföreträdare och närmast förtrogna på jobbet. Vi står på en innergård på Mellangatan och han berättar om en efterfest här efter en sen kväll på Munken. Vi vandrar vidare till parallellgatan S:t Hansgatan, där scener i Maria Wern-filmen ”Dit ingen når” spelats in i Antikvariat Drottens källare.

Vandringen avslutas uppe på Klinten. Här på Norra Murgatan, där stockrosorna mirakulöst växt sig mäktiga ur kullerstensgatorna, bor Anna Janssons hjältinna Maria Wern. Dalmansporten, ett stenkast därifrån, associeras med det kanske mest kända mordet i Visbys deckarhistoria. I Jungstedts ”Den döende dandyn” hittas en av karaktärerna dinglande här i valvet och porten är även fond för ett mord i Anna Janssons ”Alkemins eviga eld”.

Den sista festivaldagen under årets Crimetime Gotland, lördagen den 5 augusti, finns en ny chans att följa med på en litterär mordvandring genom Visbys fantasiväckande miljöer.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons