Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Souvenirer på konsthantverkares sommarsalong

Vad bär du som besökare med dig för minnen av Gotland när du går ombord på färjan eller flyget för att lämna ön? Vad ger du som gotlänning bort när du reser från ön för att besöka någon på fastlandet eller utomlands? Temat för årets sommarsalong i GKF, Gotländska konsthantverkare & formgivares galleri är souvenirer.

Souvenir, det franska verbet för att minnas har på svenska fått betydelsen minnessak, minnesgåva eller reseminne. Den står i fokus på GKF:s sommarsalong, som håller öppet hela sommaren fram till den 17 augusti.

En sjal med kaniner på en äng med akvileja, en mjuk boll av lammskinn, ett medeltidskrus och en keramikvas i form av ett droppslott som för tankarna till leken på stranden, är några av souvenirerna som föreningens tolv medlemmar har skapat för utställningen.
– Vi har tagit fram konsthantverk med formkvalité för att försöka höja statusen på vad Gotland vill sända iväg som souvenir. Det kan vara ett personligt minne, en naturupplevelse eller inspiration från något historiskt föremål. Samtidigt tar man med sig ett minne av oss som skapar här på ön, säger Jennie Olofsson som arbetar i sin egen glasstudio Big Pink i Norrlanda.

I år är det hennes tur att bygga upp GKF:s sommarsalong, en återkommande medlemsutställning, tillsammans med Elena Berg Österdahl, som främst arbetar i metall, trä och betong och keramikern Anna Gäfvert.

Föreningen Gotländska konsthantverkare & formgivare är en mötesplats, ett galleri och en butik på Wallers plats i Visby. Det är också ett samarbete mellan konstnärliga yrkesutövare med verkstäder på olika platser på ön, alla med olika arbetssätt, material och formspråk. Några av GKF:s medlemmar är uppväxta ön, medan andra har kommit hit för att stanna.
– Till sommarens utställning har vi skapat mindre föremål, så att det är lätt att ta med produkten hem i väskan, säger Jennie Olofsson.

Hennes egen souvenir liknar en sten, fast i glas. I kärnan finns sand som hon hämtat från sin barndomsstrand Herta på södra ön.
– Jag grävde i mina egna minnen, berättar hon. Jag har rest över hela världen och vandrat på många stränder. Mitt viktigaste minne från en plats är ofta en sten som jag plockat med mig.

Elena Berg Österdahl bor i Schweiz på vintrarna och öppnar sin verkstad och butik i Havdhem under sommarhalvåret. Hennes största inspirationskälla är naturen och hon vill att hennes souvenir ska förmedla känslan och dofterna av skog och mark. Hon har gjort en solvända och en blåklocka i metall som rostat där den växer på en bit kalksten i den karga hällmarken. 
– I utställningen rör du dig mellan fyra olika miljöer eller världar: trädgården, stranden, lägerelden och leken. Till varje souvenir följer en text, en liten berättelse om konsthantverket, säger hon och tillägger:
– När du köper en produkt och du har fått med dig en historia bakom den – ett minne som du sedan kan återberätta – blir den värdefull på ett helt annat plan än om du bara köper den för att den är fin.

  • Av: Text och foto: Maria Molin
  • Publicerad 2017-07-10, 14:02

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons