Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Puff-återhämtning-580.jpg
Bild: Montage: Kerstin Klint

Sju sköna platser för återhämtning

Snickra ihop några egna må-bra-dagar! Vi ger dig tips på sju platser där du kan fylla på med ny energi och samtidigt rusta inför den kommande vintern. Den gotländska naturen är en riktig kraftkälla - här får du sju sköna tips för återhämtning!

Kom bort från vardagskarusellen på Fårö
Direkt när du rullar av färjan känner du att det här är en väldigt speciell plats. När Ingmar Bergman kom hit på 1960-talet kände han sig omedelbart hemma. Det var väl egentligen inte det där soliga sommar-Fårö som han gillade, utan det mer vindpinande Fårö. Gör som Bergman - låt dig hänföras av den lite mer dramatiska ön, när vågorna rullar in över Norsta Auren eller Digerhuvud. Ta en långpromenad en kulen höstdag, njut av den magnifika naturen samtidigt som du kommer bort från vardags-karusellen.


Digerhuvud på Fårö. Foto: Helena Duveborg

Njut av höstsolen på Holmhällar
Härliga, underbara Sudret! Södra Gotland bjuder på ett fantastiskt varierat landskap, med fina slingrande vägar inramade av gamla stenmurar. Det är nästan svårt att plocka ut en enda pärla, men att ta sikte på Holmhällar blir liksom aldrig fel. Här finns det vackra Holms fiskeläge som tillhör ett av Gotlands bäst bevarade fiskelägen. En välfylld kaffekorg i höstsolen mot en av de gamla bodarna är som ett riktigt kosttillskott!Holmhällar i höstfärger. Foto: Britt Kiderud

Vandra ostört vid Sigsarve
Höstarna är en perfekt tid att vandra på Gotland. Att vandra längs med havet vid stenstranden Sigsarve strand är en riktig livshöjande lisa för själen. Landskapet vid Sigsarve är kargt med en brant klintkant som stupar ner mot stranden. En solig eller blåsig höstdag spelar ingen roll. Efter vandringen kommer du att känna dig energirustad för kommande arbetsvecka, vi lovar!


Foto: Britt Kiderud
Njut a
v ett naturreservat
Tycker du att det är för blåsigt vid havet? Då ska du passa på att gå i ett av Gotlands härliga naturreservat. Ett av naturreservaten är Fjälängar i Ala, där det finns både våtmark, en fin orörd lövskog och hällmarker att ströva på. Här kan du dessutom följa en markerad kulturstig förbi gamla och rekonstruerade husgrunder och gravfält. Vid Fjäle finns nämligen rester av bebyggelsen från Fjälegården, en gård som användes från omkring år 100 till 1300-talet.


Fjälängar i Ala. Foto: Jenny Kiderud

Andas in hösten på Asunden
Alldeles öster om Slite ligger Asunden, en ö, eller en halvö, som inte många känner till. Kanske beror det på att den har varit ett militärt skyddsområde. Nu är det fritt fram att åka till den häftiga ön som är ett naturreservat med massor av raukar, sällsynta växter, fåglar och strandängar. I den rofyllda miljön kan du vandra ostört i timmar och inandas ny energi. Det går en vägbro fram till ön, men bilen får du lämna på parkeringen innan bron (cykel kan du däremot ta med dig).


Upptäck Asunden. Foto: Jenny Kiderud

Njut av lugnet i Botaniska trädgården
Hösten är en fantastisk månad att strosa runt i Botaniska trädgården. Med sitt skyddande läge innanför ringmuren kan du njuta länge av höstblommande växter med rosor, lavendel och dahlia. I Botaniska trädgården går det inte att ha bråttom. Så fort man går igenom grinden till trädgården så känner man hur man kopplar av. Sätt dig och njut på de fina bänkarna eller bara strosa runt och få inspiration- här finns det massor av tips att inhämta för den som har en egen trädgård. Dessutom är det helt gratis – och öppet dygnet runt!


Botaniska trädgården i Visby. Foto: Jenny Kiderud

Energirusta på Södra hällarna
På det mäktiga natur- och friluftsområdet Hällarna i Södra Visby kan det vara hur mycket folk som helst, man kan ändå vara ifred och samtidigt fylla på med massor av må-bra-hormoner. Det här är verkligen unikt och på köpet får du en blandning av olika gotländska naturtyper och en storslagen vy över Östersjön. Här finns branta klintar, fossilrika stränder och vinddrivna tallar. Dessutom ligger det inom gång- eller cykelavstånd från centrala Visby. Sedan försvaret lämnade området har det rustats upp med robusta parkbänkar, bra parkeringar, grillplatser, toaletter, informationstavlor och trappor som leder ner till havet.


Södra hällarna. Foto: Britt Kiderud
 

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons