Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Fanny-och-Alexander-Foto-Ar.jpg
Bilden är ur filmen "Fanny & Alexander". Bild: Stillbildsfoto: Arne Carlsson

Se Fanny och Alexander på Fårö

I mellandagarna visar Bergmancenter den drygt fem timmar långa originalversionen av Ingmar Bergmans klassiker "Fanny och Alexander". I pausen serveras julgröt och skinksmörgås i café Smultronstället.

Fanny och Alexander är som en summering av hela mitt liv som filmskapare”, sa regissören och manusförfattaren Ingmar Bergman i samband med biopremiären i december 1982.

Sedan några år tillbaka visar Bergmancenter filmen i juletid, något som blivit en uppskattad tradition, enligt Kerstin Kalström, platschef och guide på Bergmancenter, som introducerar filmen för publiken.

– De första åren arrangerade vi visningen en adventshelg, men eftersom många har mycket att stå i då, har vi valt att flytta filmvisningen till mellandagarna då det brukar vara lugnare, säger hon. 

I år visas filmen torsdagen den 28 december med start klockan 11 på förmiddagen. Vid ankomsten står kaffe, pepparkakor och mandariner uppdukade för biobesökarna, varav många kommer långväga ifrån.

Det är den oklippta versionen som visas, som är fem och en halvtimme lång, och i pausen serveras risgrynsgröt och skinksmörgås.

– Under första delen av filmen dukar vi ett långbord i vårt café Smultronstället, kokar gröt och tänder ljus i Gotlandsljusstakar, sådana som finns med i ”Fanny och Alexander”.

Det är viktigt att återspegla julkalaset i filmen och dröja kvar i stämningen, säger Kerstin Kalström och fortsätter:

– Det blir en rejäl paus så att man har tid att umgås, diskutera filmen och röra på sig. Halv sex på kvällen brukar filmen vara slut, så det blir en heldag i Bergmans filmlandskap.

Själv har hon sett ”Fanny och Alexander” otaliga gånger.
– Glädje och sorg, ljus och mörker, spänning, relationer – den har allt som man kan önska sig av en film. Filmen har ofta betraktats som en sammanfattning av hela Bergmans karriär och behandlar teman som religionen, familjen och konstnärsrollen, säger hon.

”Fanny och Alexander”, som inleds med julfirande i familjen Ekdahls pampiga våning i Uppsala, gjordes i två versioner: den ursprungliga teveserien på sammanlagt fem timmar och en kortare biografversion på drygt tre timmar.

– Bergmancenters biosalong har plats för ett 60-tal besökare och man bokar med fördel i förväg på nätet, så vi vet ungefär hur många som kommer, säger Kerstin Kalström.

  • Av: Maria Molin Stillbildsfoto ur filmen: Arne Carlsson
  • Publicerad 2017-12-15, 14:12

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons