Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Bottarve-barn-580.jpg

Så levde barn förr

Har du funderat över hur barn levde förr? På Bottarve museigård får du svaret.

Under fyra tisdagar och torsdagar i augusti finns det möjlighet för barn, och medföljande föräldrar, att prova på att leva som barn gjorde på 1800-talet. Sedan flera år tillbaka har Eva Johansson hjälpt barn att resa bakåt i tiden på Bottarve museigård.

Först får barnen byta om till tidstypiska kläder, som förkläden, huvuddukar, skjortor och Emil-mössor, för att sedan mata gårdens lamm, grisar och kaniner. Därefter är det dags att åka vagn och prata, bland annat, om hur man reste förr och vad gården gav i form av mat. Eva Johansson berättar även om Lars och Zackris, de barn som senast levde på Bottarve.

– Sedan får de bära in ved, vi tänder en eld och fikar! När det är dags att diska brukar barnen tycka att det är allra roligast, särskilt när de ska slänga diskvattnet genom ett hål i väggen, säger Eva Johansson med ett skratt.

Aktiviteten tar runt 1,5-2 timmar och max 8 barn får plats per tillfälle så att vattenoken, som man bär vatten med, ska räcka till.

– Man måste vara minst 4 år för att vara med. De flesta är runt 5-8 år, men alla över 4 är välkomna. Ibland är det fler föräldrar än barn och även de brukar tycka att det är jätteroligt! säger Eva Johansson.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons