Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Jul-adelsgatan-580.jpg
Bild: Britt Kiderud

Så firas julen i Visby 2016

Medeltida jul, levande julkalender, julmarknader och julpyntade gator och gränder. Här hittar du alla höjdpunkter under årets julfirande i Visby!

Under adventshelgerna är visionen att hela Visby ska bli som en stor härlig julmarknad med handlare, restauranger och caféer som öppnar upp sina dörrar och visar sitt utbud även i gränderna utanför sina lokaler. Även i år satsar Visby Centrum och dess medlemsföretag också på evenemang som Levande julkalender, Tomteparad och Medeltida jul, som tillsammans gör att det finns alla förutsättningar att uppleva en magisk jul i Visby 2016!

Här är höjdpunkterna i Visbys julsatsning:

Gotlandsjul, 18-20 november
Hushållningssällskapets stora julmarknad på Wisby Strand brukar utgöra startskottet för det gotländska julfirandet. Julmarknaden är Gotlands största och lockar varje år omkring 6000 besökare som kommer för att shoppa, äta årets första julskinkemacka, lyssna på musik och umgås.

Skyltsöndag, 27 november
Skyltsöndagen har en lång tradition i Visby. Det här är dagen då butikerna visar upp sin julskyltning, det är julmarknad och dans kring granen på Stora torget och skolklasser och föreningar sätter upp sina stånd längs stadens gränder. Dagen avslutas traditionellt med ett julfyrverkeri.

Levande julkalender, 1-24 december
Varje dag fram till jul öppnas en lucka någonstans i Visby. Platsen är ny varje gång och vad som finns bakom varje lucka är hemligt, men vi kan gissa att det kommer att bjudas på en hel del musik, dans och teater. Lucköppningen pågår i cirka fem minuter och startar kl. 17:15 på vardagar och kl. 15:15 på helger.

Tomteparad och julmarknad, 3 december
Sedan några år tillbaka anordnar Visby Centrum tillsammans med Frälsningsarmén varje år en tomteparad i Visby. Den utgör finalen på en paketinsamling till förmån för behövande barn och familjer på Gotland. Paraden brukar vara full av barn och vuxna utklädda till tomtenissar, änglar och annat juligt och går från Södertorg till julmarknaden på Stora torget.

Julallsång i Visby domkyrka, 6 december
Gabriel Forss bjuder in till en stämningsfull kväll med klassiska julsånger att sjunga med i.

Medeltida jul, 9-11 december
Det började som ett mindre evenemang men har nu vuxit till något riktigt stort. Visionen är att den tre dagar långa festivalen, som en mindre medeltidsvecka i vinterskrud, ska bli en av Europas bästa julupplevelser, inte bara för dem med ett stort medeltidsintresse utan för alla som vill ha en historisk upplevelse i juletid. Konserter, tornerspel, eldshower, marknad, föreläsningar, workshops, medeltidskrogar, gyckel, parader och mycket mer står på programmet.

Luciafirande i domkyrkan 13 december
På luciakvällen blir det traditionellt och stämningsfullt luciafirande i Visby domkyrka med Gotlands lucia och hennes tärnor. Ett tips för dig som vill gå är att vara ute i god tid, det brukar alltid bli fullsatt!

Jazzig julkonsert, 17 december
Jazzbetonad julshow på Wisby Strand med Gotlandsmusiken, Peter Asplund och vokalisterna Anna Jalkéus, Vivian Buczek och Isabella Lundgren.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons