Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Riddare jubilerar på årets Medeltidsvecka

I årets upplaga av Medeltidsveckan kommer vi att få möta fler riddare än vanligt. Både tornerspelen och det gotländska riddarsällskapet Torneamentum firar nämligen 30 år. Gycklargruppen Trix firar i sin tur 20-årsjubileum med en eldcirkus för hela familjen och en exklusiv jubileumsvarité.

I år äger Medeltidsveckan rum mellan den 6 och 13 augusti, alltid söndag till söndag vecka 32. Under veckan kommer besökare från hela världen och i alla åldrar resande till ön för att uppleva åtta dagar i riddares, gycklares, handelsmäns och hantverkares sällskap. Tornerspel, myllrande marknad, gatuteatrar, eldshower, sagostunder, stadsvandringar, medeltidsloppis, medeltida dans, konserter, föreläsningar och hantverkskurser är bara några av de 500 evenemangen som står på programmet. Festivalen pågår huvudsakligen i Visby innerstads medeltida miljöer, men även på den gotländska landsbygden.

Invigning blir det söndagen den 6 augusti med en parad som cirklar genom hela staden med start på Södertorg och med invigningstal vid Kruttornet och avslutning i marknadsområdet på Paviljongsplan. Under kvällen får du ett smakprov av vad veckan har att bjuda på och platsen för invigningsfesten är en scen precis vid vattenbrynet på Strandpromenaden.

Årets Medeltidsvecka präglas av flera olika jubileer. Tornerspelen och det gotländska riddarsällskapet Torneamentum firar 30 år. Sedan 1987 har över en halv miljon människor sett tornerspel på Gotland. Riddare, bågskyttar, gycklare, stridskämpar till fots och många andra skapar medeltidens främsta sportevenemang. Publiken får se dem göra upp på arenan och följa kampen till slutet där endast en står som segrare.

Under Medeltidsveckan arrangeras flera tornerspel på Strandgärdet i Visby. Ett storslaget jubileumsspel med dramatik och mod utlovas på onsdagskvällen och en magisk final i eldars sken lördagen den 12 augusti.
– Tornerspelen bjuder på riddaröverraskningar – riddare som vi trodde hade lagt sina rustningar på hyllan kommer att dyka upp och göra gästspel, berättar Patrik Björkander, marknadschef på Medeltidsveckan och tillägger:
– Även gycklargruppen Narrarna jubilerar. Under fredagens tornerspel uppmärksammar vi att de fyller 20 år.

Gycklargruppen Trix firar också 20 år och ger två jubileumsföreställningar i S:ta Karin ruin:  Ignis – en eldcirkus för hela familjen och den fartfyllda och exklusiva jubileumsvaritén ”Trix was here”.

Den schweiziska gruppen Koenix kommer tillbaka till Medeltidsveckan efter de två senaste årens succéer. Under två föreställningar i S:t Nicolai ruin kommer de att gestalta en berättelse som bygger på Gutasagans myt om Tjelvar. Den pampiga medeltida musikalen ”Efter Tjelvar – gutarnas förlorade legend” framförs genom dans, eld och musik. Regissör är gotländska Ida Wahlgren och det här blir sista chansen att se föreställningen på Medeltidsveckan.

Det ryska medeltidsbandet Idisi förenar traditionell medeltidsmusik med magin från fantasy. De spelar i S:t Nicolai ruin och på Kapitelhusgården flera kvällar under veckan.
– De har varit här som besökare tidigare och blivit inspirerade av eldkonstgruppen Girls on Fire. De har påbörjat ett samarbete som vi nog får se frukten av nästa år, säger Patrik Björkander.

– För alla barn har vi bland mycket annat på programmet trolleriföreställningen ”Mirakelmedicin med Arkadia” som ges i S:t Lars ruin vid flera tillfällen under veckan. Alkemisten Arkadia från Magikergränd är känd från barnprogrammet Mysteria, berättar Patrik Björkander och fortsätter:
– De medeltida kyrkoruinerna är väldigt populära för arrangörer och vi börjar få trångt på scener. Därför skapar vi en ny scen i år vid Visborgs slottsruin i Palissaderna, där eldkonstgruppen ”Ny oc Nidar” berättar Gutasagan på originalspråket, det vill säga gutamål.

På den nya scenen utanför ringmuren i södra Visby visas även eldföreställningen ”Minns mig” om den svenska vikingaprinsessa Ingegerd och hennes kamp för fred när dåtid och nutid förenas. I dans, teater, eld och luftakrobatik gestaltas hennes hjärta och öde.

– Vi har gjort en stor satsning på marknadsområdet till årets Medeltidsvecka, säger Patrik Björkander. Vi bygger upp ett nytt besökscentrum, ett stort medeltida tält, med ingång från Botaniska trädgården. Här hittar du information och biljettförsäljning till veckans olika evenemang.

På årets Medeltidsvecka invigs också ett nytt mattorg på marknadsplatsen på Paviljongsplan, där mat och dryck samsas med underhållning på den öppna scenen Forum Vulgaris. Här äger avslutningsfesten rum söndagen den 13 augusti.
– Tidigare år har den arrangerats i S:t Nicolai ruin och Frimis och varit exklusiv och påkostad. Genom att förlägga den i marknadsområdet med lägre inträde vill vi få den mer folklig, mysig och lättsam, säger Patrik Björkander.

Här kan du se Medeltidsveckans fullständiga program.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons