Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Omkring 2500 idrottare till Island Games

I juni 2017 står Gotland värd för Europas största multiidrottsevenemang, NatWest Island Games. Spelen väntas locka omkring 2500 tävlande från 24 av världens öar.

NatWest Island Games föddes på brittiska Isle of Man 1985, och var då en tävling i sju idrotter med cirka 700 deltagare från 15 öar. Sedan dess har spelen anordnats vartannat år, och involverar numera omkring 2500 aktiva deltagare från 24 öar som tävlar i 14 idrotter. Gotland är en av de öar som har varit med från starten, och ön kommer 24-30 juni 2017 att stå som värd för andra gången. Förra gången spelen anordnas här var 1999 (se bildspelet ovan).

– I december går anmälningstiden i respektive idrottsgren ut, så då vet vi exakt hur stora spelen blir den här gången. Men vi räknar med att det kommer cirka 2500 aktiva idrottare, runt 1000 funktionärer och cirka 500 supporters och journalister, så omkring 4000 personer totalt, berättar Per Wallstedt, projektledare för Island Games på Gotland.

Det är med andra ord ett riktigt stort idrottsevenemang. Vinter-OS brukar exempelvis ha omkring 2700 aktiva deltagare, obetydligt fler än Island Games.

Många av de deltagande öarna hör till Storbritannien, men till Gotland kommer också idrottsmän från öar i bland annat Spanien, Grekland, Norge och Estland. Längst reser deltagarna från S:t Helena och Falklandsöarna.

– Det tar deltagarna från Sankt Helena fem dagar att ta sig till Europa, ändå kommer de varje gång spelen anordnas, berättar Per Wallstedt.

Det mesta kommer under veckan att ske i Visby, men tävlingar kommer även att pågå i Fårösund, Slite, Dalhem, Fardhem, Stenkyrka, Väskinde, Västergarn och Hejdeby. Bara inom fotbollen ska det spelas 62 matcher under en veckas tid, så det gäller att utnyttja alla planer och arenor som finns tillgängliga.

För att få ett så stort evenemang att flyta på krävs förstås en hel del mankraft. Just nu pågår rekryteringen av omkring 400 volontärer och cirka 600 idrottsfunktionärer.

– Volontärerna kommer bland annat att fungera som välkomstkommitté, arenavärdar, ta hand om VIP-gäster, media och hjälpa till vid prisutdelningar och ceremonier, berättar volontäransvarige Annelie Blixt.

Spelen kommer att inledas med en stor invigning på Strandgärdet i Visby på midsommardagen.

– Till den räknar vi med att det kommer 4000-5000 personer. Invigningen kommer att innehålla en vattenceremoni, tal, tornerspel och eldshow. Biljetterna släpps efter årsskiftet, berättar Josefine Eriksson, evenemangsansvarig.

Förutom på arenor och idrottsanläggningar kommer Island Games under veckan att vara väl synligt på Stora torget i Visby, där det 25-29 juni anordnas en så kallad "Game Street".

– Där blir det livemusik, försäljning av mat och dryck och gotländska produkter, prova på-aktiviteter och prisutdelningar. Stora torget kommer att fungera som en samlingsplats, berättar Josefine Eriksson.

Hela Island Games avslutas på fredagen 30 juni med en avslutningsceremoni mellan Wisby Strand och Kallis.

– Därefter bjuds alla deltagare in till tidernas bästa Island Games-fest på Kallis, säger Josefine Eriksson.

Deltagande öar:
Åland
Alderney
Bermuda
Caymanöarna
Falklandsöarna
Färöarna
Frøya
Gibraltar (Inte en ö, men är med ändå)
Gotland
Grönland
Guernsey
Hitra
Isle of Man
Isle of Wight
Jersey
Menorca
Orkneyöarna
Rhodos
Sark
Shetlandsöarna
Sankt Helena
Western Isles
Ynys Môn
Ösel

Idrotter det tävlas i:
Basket
Badminton
Bordtennis
Bågskytte
Cykel
Golf
Gymnastik
Fotboll
Friidrott
Simning
Skytte
Tennis
Volleyboll
Beach volleyboll
Triathlon

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons