Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Ny app ska sätta Gotland på filmkartan

Pippi Långstrump gick på lina mellan hustaken i Visby innerstad, Bergman spred Fårös karga landskap över världen och The Cardigans prisades på Grammisgalan för musikvideon de spelade in i ett kalkbrott på ön. Nu ska en ny app visa vägen till Gotlands många inspelningsplatser.

Det är filmgaletider. I förra veckan samlades den svenska filmeliten för att prisa det gångna årets filmer vid Guldbaggegalan och Ruben Östlunds ”The square” finns med bland de nominerade filmerna inför den 90:e upplagan av Oscarsgalan i mars.

Ingmar Bergman har vunnit både Guldbaggar och Oscarstatyetter flera gånger om. Bland annat belönades han med en Oscar för ”Såsom i en spegel”, den första filmen han spelade in på Fårö. Dit kom ju Bergman att återvända, både för att bo och för att göra nya filmer och han är långtifrån ensam om att välja Gotland som inspelningsplats. Ön har fått agera kuliss och skådeplats i en rad film- och tv-inspelningar. Lilla Jönssonligan har härjat i Fårösund, Andrej Tarkovskij spelade in sin allra sista film på Närsholmen och i var och varannan enebuske har någon blivit mördad i svenska och tyska filmatiseringar av de gotländska deckarförfattarna Anna Janssons och Mari Jungstedts böcker.

Så vad gör då Gotland till en så populär inspelningsplats?

– Å ena sidan tänker jag att det är en unikt vacker plats med fantastiska miljöer, som har lockat människor i alla tider. Gotland har länge varit ett fantastiskt resmål. Sen finns det också en kultur och historia som spelar in, saker som förknippas med händelser och historia, säger Paola Ciliberto, just nu tjänstledig från jobbet som verksamhetschef/filmkonsulent hos Film på Gotland och den som drog igång arbetet med appen ”Gotland film safari”.

Och en filminspelning på ön, bidrar ofta till efterföljare, menar Paola Ciliberto och nämner exemplet med den japanska animerade barnfilmen ”Kikis expressbud” från 1989, där regissören Hayao Miyazaki inspirerad av Pippi-filmerna, lät Visby innerstad bli förlaga till staden i filmen.

En del platser återkommer i flera olika filmer, som Tjaukle i Viklau, dit Pippi Långstrump gjorde en trevlig utflykt tillsammans med Tommy och Annika för snart 50 år sedan. 2009 förvandlades samma vackra glänta till mordplats, i öppningsscenen av ”Döden kom på eftermiddagen”, den tyska tv-filmatiseringen av Mari Jungstedts böcker.

”Gotland film safari” ska locka till så kallad fotspårsturism. I appen, som ännu är under uppbyggnad, finns platserna utmärkta på en karta, tillsammans med information om filmerna och filmklipp. Tanken är att  både hitresta och gotlänningar ska kunna besöka kända inspelningsplatser, men förhoppningsvis även upptäcka nya filmer.

– Det här är ett sätt att tillgängliggöra ett kulturarv. Nu är det kanske bara en tredjedel av alla platser med än. Men vi har pratat om att utveckla olika turer på Gotland, som en deckatur och en familjetur – det finns ju hur mycket som helst, säger Paola Ciliberto.

Hennes egen favorit har de dock ännu inte lyckats få klart med rättigheter till.

– Det finns ett väldigt roligt klipp från ”Monte Carlo-rallyt” med Tony Curtis, inspelat på Kronholmens golfbana. Det ska föreställa ett snöigt Skottland, så de blåste frigolitbitar över hela golfbanan, säger Paola Ciliberto och fyller på med fler favoriter.

– Bruceboreservatet, där Torbjörn Axelmans filmer är inspelade, är också helt fantastiskt. Och Närsholmen och Fårö.

Redan nu finns en första version av appen ute och tanken är att den ska lanseras till sommaren.

– Vi siktar på det, vi har det som ambition. Appen är en superspännande produkt, säger Ville Jegerhjelm som tagit över ansvaret för ”Gotland film safari”.

Han tror att det finns goda utsikter för filmsafari på Gotland.

– Om man är intresserad av film så är ju Gotland ett smultronställe, det finns många spännande inspelningsplatser nära varandra, säger Ville Jegerhjelm.

Dessutom, menar han, får ön och miljöerna ofta ta stor plats i de filmer som spelats in här på Gotland, vilket passar konceptet med filmsafari.

– Det är ju själva grejen, att man ska kunna stå på Stora torget, titta upp mot Ryska gården och känna igen den från ”Kikis expressbud”, eller här är hålet i muren från ”Såsom i en spegel”.

– Det tycker jag är coolt, att det finns en sån spännvidd.

  • Av: Vilda Engström/Gotlands Allehanda
  • Publicerad 2018-01-29, 10:21

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons