Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Löpning-580-.jpg
Thomas Zielinski och Tomas Ängshammar springer gärna på sin lunchrast. Här tar de en tur på Södra Hällarna i Visby. Bild: Maria Molin

Möt våren i löpspåret

Visby med omnejd har många olika slags löparrundor att erbjuda för den som längtar efter att snöra på sig joggingskorna. Det är också en möjlighet att utforska natursköna platser med hällar, skog och havsutsikt.

Att ta en tur runt ringmuren passar bra för den som vill jogga en kort runda, fyra kilometer, och samtidigt känna historiens vingslag.

I södra Visby finns det klassiska P18-motionsspåret, där man kan välja mellan olika distanser från en kilometer till en mil.

Spåret slingrar sig genom en skog där våren rullar ut sin vitsippsmatta mellan tallarna och terrängen är platt och lättsprungen.

Söderut finns även Södra Hällarna, där man kan välja ett kort eller ett längre spår längs havet eller in i skogen.

Här är stigarna mer kuperade och följer kustbandet genom Kneippbyn och Fridhem, ut mot den hisnande utsikten vid Högklint och vidare till stenstranden och fiskeläget vid Ygne.

– Visby har en fantastisk omgivning som bjuder på ett varierande landskap, säger Tomas Ängshammar.

Tillsammans  med  vännen och kollegan Thomas Zielinski brukar han ge sig ut och springa på lunchrasten året om.

– Det är lätt att kombinera ihop olika rundor. Jag springer ofta med min hund och det är skönt att man så lätt kommer bort från trafiken här i utkanterna av stan, säger han.

– Om man känner för backträning är mitt tips att följa Färjeleden genom hamnen och uppför Lotsbacken till Skansport och sedan ta ett varv runt ringmuren, säger Thomas Zielinski.

Den som vill jogga norrut kan bege sig in på Hälsans stig, eller Kärleksstigen som den också kallas, som börjar vid S:t Görans kyrkoruin ovanför Visby lasarett.

I ena riktningen kan du istället välja att springa längs Strandpromenaden som sträcker sig ända bort till Snäck.

För den äventyrliga går det att hitta små stigar uppe på klinten för mer utmanande löpning, med start på Galgberget.

– Här finns spännande kontraster i naturen, kargt uppe på klinten och regnskogsliknande terräng på Kärleksstigen nedanför, där murgrönan klättrar längs trädstammarna och doften av ramslök lägger sig som ett lock över stigen på våren, säger Tomas Ängshammar.

Här är det vindstilla och lättare att jogga än längs Strandpromenaden som är asfalterad. Om man vill springa en kortare sträcka kan man vända vid Gustavsvik eller följa gullregnsallén ner till Norderstrand, där både en sandstrand och ett utegym väntar.

– Löpning är perfekt om man vill upptäcka en plats och få en känsla för den, säger Tomas Ängshammar och Thomas Zielinski hål

– Det är en meditativ träningsform och man kan springa själv eller tillsammans med andra. Jag brukar lyssna på musik eller ett radioprogram och helt plötsligt har det gått två timmar.

  • Av: Maria Molin Gotland Just Nu
  • Publicerad 2017-05-04, 09:21

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons