Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Två åsnor 1060  Foto privat.jpg

Miniåsna på ön: "Han är toksöt"

Han kommer att bli knappt 80 centimeter hög, är otroligt snäll, och nästan lite för söt för den här världen. Snart flyttar miniåsnan Nisse till Käldhage gård i Eskelhem. "Han är verkligen toksöt", säger den nya ägaren.

Vem skulle inte vilja ha en miniåsna? För Linda Jarl vid Käldhage gård i Eskelhem kommer det snart att bli verklighet. Den andra februari kommer Nisse till Gotland.

– Jag tror faktiskt att det är första miniåsnan på Gotland, men jag är inte riktigt säker. Han kommer få gå här som en liten mysåsna, berättar Linda.

Nisse bor just nu på en ridskola på fastlandet där han blir väldigt fint hanterad och är van med barn, berättar Linda. Hon har bara sett Nisse på bild och det räckte för att smälta.
– Han är verkligen toksöt!

När Nisse vuxit färdigt kommer han att mäta ungefär 75-80 cm i mankhöjd, men just nu är han ungefär en halvmeter. Linda hoppas på att kunna köra in Nisse, eftersom minåsnor endast kan bära max 30 kilo.

Hur är hans kynne?
– Åsnor är inte som hästar, man brukar säga envis som en åsna, och det stämmer faktiskt. En häst kan man tvinga att gå framåt, men det gör man inte med en åsna, berättar Linda med ett stort skratt.

Det är inte helt lätt att hitta åsnor som är till salu i Sverige.
– Jag har letat i flera år efter en miniåsna, och äntligen har jag lyckats.

Hon har sedan tidigare två stora åsnor på gården, och tanken är att Nisse ska gå tillsammans med dem när han kommer till Gotland.

Linda har ännu inte bestämt om Nisse ska kastreras eller om han ska fortsätta att vara hingst.
– Vi får känna efter lite. Vi kanske köper ett åsnesto framöver, men man behöver ju inte avla på allt.

Käldhage gård har framförallt öppet sommartid för att visa djuren på gården, men Linda funderar på att hålla öppet någon dag på vårkanten för att visa upp gårdens nytillskott.

Förutom åsnor, bor det bland annat vallabies, minikor, alpackor, dvärgetter, getter, får och hästar på Käldhage.

Då har ni lite svårt att ta semester?

– Ja, vi kan bara göra kortare resor, när vi hämtar djur. När vi åker bort har vi en hjälpfamilj som rycker in på gården. Tanken är faktiskt att vi ska försöka ha öppet året runt framöver.

LÄS MER: Klappa djuren på en lantgård

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons