Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Längs vandringsstigarna i Stora Karlsös öppna landskap

Stora Karlsö är världens näst äldsta naturskyddade område, efter Yellowstone National Park i USA. Här häckar tusentals sillgrisslor och tordmular på klipphyllorna. Ön är även rik på soltåliga växter och kulturhistoria, med mänskliga spår från så lång tid tillbaka som stenåldern.

Ett franskt slott i miniformat. Det sägs att arkitekten John Höijer inspirerades av fransk byggnadskonst när han ritade fyren på Stora Karlsö i slutet av 1880-talet. Utsikten från fyrtornet uppe på den branta klippavsatsen är mäktigt filmisk.

– Det var viktigt att den bofasta fyrpersonalen fick känna sig betydelsefull på denna isolerade plats. Därför byggdes en stadig och ståtlig fyr med fyrtorn och bostad i samma huskropp, och andra mindre hus har lagts till senare, berättar guiden Pontus Dejenfelt.

Han har en stor tatuering på högra armen, som föreställer en härfågel med en praktfull fjäderplym på huvudet.
– Det var den första fågeln jag såg när jag kom hit första gången. Den var helt otrolig, berättar han.

Båten till Stora Karlsö avgår från Klintehamn, gör ett stopp vid Lilla Karlsö på vägen för de som vill gå iland där, och lägger till i den skyddade viken vid Norderhamn en dryg halvtimme senare. Trots namnet är Stora Karlsö inte större än två och en halv kvadratkilometer. När besökarna landstigit och fått information om vad som gäller i naturreservatet, kan de välja mellan att följa med på en guidad rundtur eller själva utforska delar av ön. I restaurangen serveras lunch och middag, och här finns även kiosk, café och souvenirer. Den som glömt att ta med sig en kikare och vill komma närmare fåglarna kan hyra en här.

Ostörd naturupplevelse och totalt lugn
Elisabeth Larsson från Barlingbo på Gotland har rest till Stora Karlsö över dagen med sin son Elias, som är här för första gången. Själv har hon varit här flera gånger tidigare och hoppas att det ska bli en tradition i familjen att resa hit tillsammans. 

– Jag och min man åkte hit i augusti förra året och övernattade i en stuga. Det var så fantastiskt att komma ifrån vardagens alla intryck. Här finns inget som stör naturupplevelsen, inga affärer eller bilar. På Stora Karlsö kan man bara vara, stanna kvar och äta middag i solnedgången och få en helhetsupplevelse, säger hon och tillägger:
– När man kommer i land här infinner sig ett fullkomligt lugn.

Under 1800-talet fanns ett stort fiskeläge i Norderhamn, men idag finns endast två fiskebodar kvar från denna tid. I mitten av 1800-talet bodde det så många som 300 människor på Stora Karlsö. Gotländska bönder ägde jordlotter och lamm gick på bete, vilket har skapat alvarlandskapet med sol- och torktåliga växter.

På 1880-talet blev ön Sveriges första naturskyddade område. När ”Karlsöklubben”, Karlsö Jagt- och Djurskyddsförenings AB, grundades 1880 köpte bolaget efterhand upp marken. De äger och förvaltar Stora Karlsö än idag, med uppgift att skydda och bevara naturreservatets växt- och djurliv och göra det tillgängligt för allmänheten.

Magiska krafter under raukporten
I det öppna och färggranna sommarlandskapet på Stora Karlsö går hundratals lamm och betar. Kungsmynta (oregano) och backtimjan färgar landskapet rosa med gyllene stråk av gulmåra. På den väldoftande örten backtimjan trivs den fridlysta fjärilen svartfläckig blåvinge. Växterna gynnas av fårbetet och frodas i det kalkrika hedlandskapet. Under våren breder orkidémattor ut sig, liksom den giftiga gula våradonisen.

En av Gotlands två raukportar finns på Stora Karlsö och det stora valvet har fått namnet Hesselby läde.
– Det finns myter som berättar om magiska krafter på den här platsen. Om man går genom valvet vid rätt tidpunkt kan man bli tio år yngre, säger Pontus Dejenfelt och bjuder in guidegruppen att pröva om tillfället är nu.

Han tar med gruppen längs vandringsstigarna medan han entusiastiskt berättar om öns fågelarter, örtväxter och kulturhistoria. Det är tredje säsongen som han jobbar här som guide efter att han först kom hit som fågelskådare.

Många av lämningarna från stenåldern har hittats i grottan Stora Förvar och under bronsåldern restes flera gravrösen på ön.
– Mitt i röset på öns högsta punkt växer trädet som kallas ”Linnés ask” efter Carl von Linnés resebeskrivning 1741, berättar Pontus Dejenfelt och pekar upp mot stenröset en bit därifrån.

Järnåldern har lämnat drygt 70 gravar efter sig, då man troligen ägnade sig åt livlig handel på Stora Karlsö. Under medeltiden bröt man den eftertraktade rosafärgade ”karlsömarmorn”, som fraktades till gotländska kyrkbyggen.

Stora Karlsös kust är under våren och sommaren ett fågelskyddsområde, med två undantag: Norderhamn och Hienviken, där man får vandra fritt och bada. Ön är en brant kalkstensklippa, som liksom systerön Lilla Karlsö stiger upp ur havet som en platå, som högst cirka 50 meter ovanför havsytan.

Sillgrisslans ungar kastar sig ut från klippan
Bland de drygt 60 arter som häckar här är Stora Karlsö särskilt känd för två fågelarter: sillgrissla och tordmule. Sillgrisslan kommer hit i slutet av april för att häcka på de trettio meter höga klippväggarna, tätt intill varandra. I början av maj lägger honan ett enda päronformat ägg med ett unikt färgmönster.
 
– När det är dags för ungarna att ta sig härifrån lägger sig papporna ute på havet och ropar på sin unge i skymningen. Honorna visar hur det går till att flyga och ungarna kastar sig rakt nerför klippan där de ofta faller pladask på stenstranden därunder eftersom de ännu inte är flygfärdiga. Nästan alla överlever fallet och springer ut i havet där de återförenas med pappan, berättar en av guiderna när besökarna samlats i museet vid Norderhamn strax efter ankomsten till ön.

Honorna dröjer sig kvar ett tag och den här dagen i slutet av juli sitter de fortfarande uppflugna på klipphyllorna på fågelberget, dit många kikare och kameror med teleobjektiv riktas.

– Det är väldigt vackert, vi kom hit för naturupplevelsen. Det är så fridfullt här, som en värld för sig, säger Satya Kothapalli, som är här över dagen tillsammans med Manju Bhuma.

Det nygifta paret kommer från Indien och bor i Stockholm. Det är första gången de besöker Gotland och Stora Karlsö. På stenstranden i Norderhamn doppar de försiktigt tårna i det kristallklara vattnet, men bestämmer sig efter viss tvekan för att avstå. Istället slår de sig ner på de solvarma, mjukt slipade stenarna och ser ut över den öppna horisonten, invaggade i lugnet som Karlsöarnas alla besökare vittnar om.   

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Fakta

Stora Karlsö är under 2015 öppet för besökare 8 maj–30 augusti. Under högsäsong erbjuds särskilda guideturer för barn.
För mer information och bokning av resa och boende: www.storakarlso.se

Annons
Annons
Annons
Annons