Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Kaldhage-580.jpg
Bild: Linda Jarl

Klappa djuren på en lantgård

På Käldhage gård i Eskelhem får man klappa djuren och delta i spännande aktiviteter. Tanken är att både djur och människor ska trivas.

För drygt tre år sedan flyttade Linda och Richard Jarl till Käldhage gård. Då var planerna att bygga en familjestugby intill gården och att man skulle ha lite djur. Idéerna med stugbyn är kvar, men just nu är det djuren som får ta störst plats. I dag finns det kängurus, alpackor, kor, åsnor, hästar, dvärgetter, grisar, får, illrar, kaniner, katter och hundar på gråden.

– Vi har anpassat gården så att alla djur ska trivas. Alla djuren går i flock, ingen är ensam, och så har vi satsat på djur som trivs med att vara ute året om! säger Linda Jarl och förklarar att djurhägnen har vindskydd och att de precis investerat i värmevattenkoppar vilket inte bara är bra för djuren utan även gör skötseln av djuren smidig.

– Det här är en livsstil. Man måste brinna för det, för det är så oerhört mycket jobb! säger Linda och skrattar.

Käldhage öppnade lite ”i smyg” förra året. Då kom över 1200 besökare, vilket överträffade alla förväntningar. I år kommer gården vara öppen på helgerna under juni månad. Övriga tider är efter förfrågan. I juli siktar man på att ha öppet så gott som dagligen, men säkrast är att kolla på gårdens egen Facebook-sida.

I samband med att gården är öppen anordnas oftast en del aktiviteter.

– Vi har haft både clownbesök, plantering av tomatplantor och ponnyridning, berättar Linda Jarl och förklarar att målet även är att handikappanpassa gården så långt det går. På gården finns även ett gårdsfik inrymt i det forna höloftet.

I juni finns det en hel del smått på gården. Killingar, lammungar, minikor och så väntas ett alpackaföl även om det troligen kommer först i juli.

Linda Jarl drömmer om att utöka djurantalet lite till.

– Jag skulle vilja ha en liten inomhusavdelning med exempelvis en jättesköldpadda och fåglar. Jag gillar kontrasten mellan små djur och stora. Men i stort sett har vi nog skaffat de djur vi ska ha, säger hon.

Hon berättar att hon blivit erbjuden allt från en tam zebra till en älg, men att det är viktigt att djuren ska vara lättskötta och trevliga.

– Sedan måste de vara trygga att hantera. Det är jätteviktigt! När vi har öppet brukar vi ta ut djuren och låta folk klappa dem. Folk får inte gå in i hagarna för de är en fristad för djuren utan istället försöker vi visa djuren på ett trevligt sätt.

  • Av: Eva HC Nyström/Gotland Just Nu
  • Publicerad 2017-06-09, 12:13

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons