Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Buldardagen-1060.jpg
Bild: Tommy Söderlund

I helgen kommer det att buldre i öns socknar

Buldardagen, en dag då man ska prata gutamål, hålls på lördag för nionde gången. I år har dagen även nått fastlandet.

Det var 2010 som Buldardagen för första gången arrangerades på flera olika platser runt om på Gotland. Då hölls evenemanget på nio olika platser och i år har evenemanget vuxit till 13 platser. Tommy Wahlgren, ordförande i Gutamålsgillet, säger att det är en dag som många efterlyst och att det är en dag som behövs för att bevara gutamålet i vardagen. Att buldre betyder på gutamål att man pratar högt och länge.

– Dagen behövs eftersom vi normalt har Gutamålsgillets olika arrangemang med en bestämd agenda. Men för ett antal år sedan kom det fram önskemål om en dag där man kunde prata om vad som helst, säger Tommy Wahlgren.

Buldardagen hålls nu på lördag, 27 januari, och det är ett evenemang som normalt lockar ett hundratal personer. Alla är välkomna, oavsett om man vill prata på gutamål eller bara komma dit för att lyssna.

– Det ska vara normalt vardagsprat på gutamål. Det här är en sådan dag som man bara träffas och pratar på, säger Tommy Wahlgren.

Han säger att medelåldern i Gutamålsgillet ligger kvar runt 70 år.
– I nästan alla kulturföreningar blir medlemmarna äldre. Vi har inte direkt ungdomar kanske, men det är många personer mellan 40 till 60 år som börjat intressera sig för gutamålet. Så det har blivit en viss tillströmning där och vi hoppas att det fortsätter på det viset, säger Tommy Wahlgren.

I år har evenemanget även nått fastlandet och nu kommer Buldardagen att arrangeras på Världskulturmuseet i Göteborg.

Schema för Buldardagen lördagen 27/1

Här kan du "buldra" mellan 14-16: Ardre Bygdegård, biblioteket i Burgsvik, skolgården i Fröjel, Före detta Wallins café i Katthammarsvik, gamla skolan i Lau, Gamble bodi i Sanda, församlingshemmet i Sproge, Gunilla Hultgren i Stenkyrka, Gråbo seniorboende i Visby, Märthas café i Visby.

Här får du "buldra" mellan 16-18: Bergmancenter på Fårö.

  • Av: Simon Frid
  • Publicerad 2018-01-23, 13:34

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons