Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

I Bunge finns Gotlands Skansen

Bungemuseet, ett av Sveriges största friluftsmuseer, är sista utposten innan Fårösund på norra Gotland. Här kan du stanna till och föras tillbaka i tiden till gotländska gårdar och miljöer från 1600-, 1700- och 1800-talen. Föremål, redskap och möbler berättar historier om en dag i ett liv långt före vår tid.

Utanför ett brygghus på gårdsplanen på Bungemuseet står Viktoria Berglund i pigdräkt och färgar ullgarn enligt gammal tradition med olika växter såsom vildmorot och johannesört. Just nu färgas vattnet i kitteln rött av korsenil.
– Det är en lus som finns bland annat på kaktus i Mexiko och Gran Canaria. Genom att stå här och färga garn med korsenil kan jag komma in på ämnen som lusproblemet i äldre tider, berättar Viktoria.

Hon är pedagog och programansvarig på Bungemuseet. På museet möter besökaren flera tidsresenärer, som bär tidstypiska dräkter och arbetar med något traditionellt hantverk vid 1600-, 1700- och 1800-talsgårdarna.
– På så sätt levandegör vi museet och man kan som besökare få uppleva hur vardagen kunde se ut under dessa århundraden, säger Viktoria Berglund och tillägger:
– Historien kan ge förståelse för hur saker och ting är idag. Det är spännande att dra paralleller till samtiden när man berättar om levandsvillkor under tidigare sekler.

Den unga nyexaminerade folkskolläraren Theodor Erlandsson kom till Bunge 1890 för att tillträda sin första tjänst. Han upptäckte att det mesta av äldre tiders byggnader och redskap fanns kvar i bygden, liksom talesätt och sagor. Som lärarstudent i Uppsala hade han kommit i kontakt med nationalromantiska strömningar och kände till Artur Hazelius Skansenbygge i Stockholm.

Idén till Bungemuseet föddes som en ideell folkbildningstanke och har följt med ända tills idag. Museet grundades 1907 och växte till sig allt eftersom kulturhistoriskt intressanta hus flyttades till området. Idag består Bungemuseet av drygt hundra byggnader och anläggningar.
– Många går runt här i flera timmar och det är inspirerande och roligt att möta besökarnas reaktioner, säger Viktoria Berglund.

Fyra gårdar från tre sekler
På Bungemuseet visas idag fyra kompletta gårdar från tre århundraden: Storbondens 1600-talsgård med bulhus och agtäckta uthus, 1700-talsgårdens lite modernare gårdsmiljö med tegeltak och stora fönster, den enklare 1800-talsgården med fruktträd och trädgårdsland samt Båtsmannens lilla gård med ett torp som byggdes på 1700-talet. På de omgivande åkrarna och på gårdarna växer grödor som var en nödvändig del av självhushållet.

Mitt på den plana gräsbevuxna gårdsplanen står fyra champinjonformade bildstenar från 700-talet, flyttade från Hammars änge i Lärbro socken och placerade som de en gång stod. De antas vara resta till minne av bortgångna eller ej hemkomna släktingar.

Under en fortsatt promenad över änget möts besökaren av bland annat kvarnar, sågar, smedja och ett fiskeläge. I ”Laikstuen” kan man prova på traditionella lekar såsom gunga bräde, kasta varpa och rulla tunnband.

På Bungemuseet pågår olika aktiviteter, kurser och föreläsningar under hela säsongen. Visningar och olika ”prova på”-aktiviteter såsom repslagning, växtfärgning och luffarslöjd arrangeras dagligen.
– Det är ett väldigt utmanande läge, att museet ligger så nära färjeläget till Fårö. Vi måste få folk att stanna till här och märker att många blir förvånade över den värld som öppnar sig här som en port mot det förflutna, säger Viktoria Berglund.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Fakta

Bungemuseet
För aktuella öppettider se www.bungemuseet.se
Varje torsdag mellan klockan 12 och 16 har museet hantverksdagar med linberedning, repslagning, ullhantering, m.m.
Vid parkeringen finns Mat & Kaffestugan.

Annons
Annons
Annons
Annons