Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Hoburgs fyrplats blir statligt byggnadsminne

Regeringen har beslutat att Hoburgs fyrplats ska bli statligt byggnadsminne.

Regeringen beslutade i veckan att förklara sju fyrplatser i Sverige för statliga byggnandsminnen. Bland de utvalda fyrplatserna finns Hoburgs fyrplats, där såväl själva fyren som fyrmästarbostaden och övriga tillhörande byggnader förklaras som statliga byggnadsminnen. Genom byggnadsminnesförklaringen ska byggnaderna garanteras ett långsiktigt skydd och ett förstklassigt underhåll.

– Fyrplatserna är en självklar del av vårt kulturarv. Genom dem får vi ökad kunskap om sjöfartens och samhällets historia. Det finns ett stort lokalt engagemang och nu tar staten ett tydligt ansvar genom att bevara dessa fyrplatser för framtiden, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i ett pressmeddelande.

Motiveringen för Hoburgs fyrplats lyder:
"Fyrmiljön vid Hoburgen utgör en sammanhållen enhet med fyrtorn, bostadshus och uthus som inhägnas av en stenmur. Miljön är komplett, men har kontinuerligt utvecklats under en hundraårsperiod efter anläggandet på 1840-talet. I fyren används ännu den första ordningens lins som installerades när fyren höjdes 1914-15. Det är en av tre bevarade linser av denna typ i svenska fyrar."

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons