Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Häng med på kyrkosafari!

Det går nästan inte att vara på Gotland utan att missa en kyrka - på Gotland finns det 92! "Man får nästan en ålderschock", säger Lars Bäckman på Visby Stift, som tipsar om kyrkor du inte bör missa.

– Går man in i en kyrka på Gotland, så går man rakt in i medeltiden. Man får en verklig ålderschock och en riktig tidsresa, säger Lars Bäckman, kommunikatör och pressekreterare på Visby Stift, om de unika medeltida kyrkorummen.

Med några meningar sammanfattar Lars Bäckman de gotländska medeltida kyrkorna:

–  Man kan inte undvika dem, de är oftast öppna, och när man går in i kyrkorna gör man en verklig tidsresa rakt in i medeltiden, och man blir berörd!

Det spelar ingen roll var man befinner sig på Gotland, man kan alltid utgå ifrån en kyrka som riktmärke eftersom de medeltida kyrkorna ligger så tätt.

– Man lokaliserar sig efter kyrkorna på Gotland, och pratar om ”hundra meter efter kyrkan”. Från varje kyrktorn ser man en eller flera andra kyrkor, säger Lars Bäckman.

– Jag tror att alla blir påverkade av att gå in i en kyrka, av den storslagenhet och den kontemplativa stämningen, fortsätter Rebecka Svensson som är stiftsantikvarie i Visby Stift.

De gotländska kyrkorna byggdes från 1100-talet till och med 1361, sen var det stopp på byggboomen.

Vad det berodde på vet man inte riktigt, men man antar att både pesten och Valdemar Atterdags invasion av Gotland har stora betydelser för stagnationen.

–  Den byggboom som var under de här 200 åren, den motsvarigheten finns ju inte på fastlandet. Det byggdes och byggdes om hela tiden. Sen fanns det helt enkelt inte pengar att bygga längre, berättar Rebecka Svensson.

Men inget ont som inte har något gott med sig. Fattigdomen innebar att kyrkorna på Gotland i stort sett är oförändrade sedan medeltiden.

–  Fattigdom bevarar, pengar kan förstöra mycket. Det är det som är så speciellt med de gotländska kyrkorna: väggarna, portalerna och fönsteromfattningar är kvar, omkring 80 procent av alla medeltida glasmålningar i Sverige finns på Gotland, berättar Rebecka Svensson.

I princip alla gotländska kyrkor är öppna från 15 maj till och med 15 september.

Om kyrkan inte är öppen brukar det stå på anslagstavlan vart man ska vända sig, berättar Lars Bäckman.

– Det kan finnas undantag, men det är vår ambition att de ska vara öppna, och det är faktiskt unikt. Oftast är kyrkorna på fastlandet låsta, berättar Lars Bäckman.

– Oavsett om man bara vill vila benen eller skydda sig från regn så är man alltid välkommen, säger Lars Bäckman. Så stolta som gotlänningar är över sina kyrkor, det tror jag inte att man är någon annanstans.

(I faktarutan till höger ger Lars Bäckman och Rebecka Svensson tips på ett antal kyrkor som är värda ett besök).

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Fakta

Anga: Anga kyrka har ett enkelt litet kyrkorum med en välbevarad medeltida interiör. På långhusväggen finns det runor som berättar om vilka sockenbor som hjälpte till att bygga kyrkan. Det färgstarka måleriet flödar i kyrkans valv och på väggarna. De äldsta bilderna är från 1200-talet.

Dalhem: Dalhem kyrka har Gotlands äldsta glasmålningar (från 1200-talet). Kyrkan är den kyrka på Gotland som förvandlats mest. Den restaurerades på 1900-talet  och fick flera nygotiska inslag. "Det är som att kliva in i en nygotisk katedral på den engelska landsbygden", berättar Lars Bäckman. Kalkmålningarna är både från 1300-talet, men även från tidigt 1900-tal, gjorda efter medeltida förebilder.

Fide: Fide kyrka ligger där Gotland är som smalast. I den lilla kyrkan hittar du en unik målning med en klagoskrift på latin där årtalet 1361 kan utläsas. I texten står det: "Bränd är gården, människor slagna, skrika slagna i smärta under svärdet". Texten berättar troligen om Valdemar Atterdags skräckvälde på Gotland. Tornet plockades ner på 1800-talet eftersom det lutade. Efter det tillkom tornhuvens  form, som är ovanlig på Gotland.

Fröjel: Fröjel kyrka har ett av Gotlands vackraste lägen, med utsikt över havet och Karlsöarna. Målningarna i kyrkan är från 1300-talet, där du bland annat kan se många avbildade djur och sagofigurer: hjortar, lejon, drakar och gripar. I närheten av kyrkan finns resterna av en kastal (ett försvarstorn). Här är det fint att slå sig ned och titta på solnedgången och Stora Karlsö. Utanför kyrkan finns även en förkristen labyrint (trojaborg). På kyrkogården finns det bland annat en minnesvård över de nio Fröjel-fiskare som miste livet i en storm 1887.

Hejdeby: 
Hejdeby kyrka brukar kallas rosornas kyrka efter blommönster på predikstolen och bänkarna. När kyrkan restaurerades på 1970-talet togs det fram målningar som nästan betecknades som en världssensation. Under den tunna putsen plockades det fram några av de finaste bilderna som finns i de gotländska kyrkorna: målningar av Marie kröning och kung Salomo. Målningen är troligen från tiden då kyrkan invigdes, år 1281.

Källunge: Källunge kyrka liknar ingen annan gotländsk kyrka. Källunge kyrka väcker redan på avstånd uppmärksamhet genom sin siluett och sitt ovanliga utseende. På kapitälbandet på sydportalen hittar man scener ur medeltidsmänniskans liv, med humoristiska inslag: spel och dobbel med dragna knivar, dryckenskap, musikanter, en kvinna som tappar öl ur en tunna och bilder från kyrkobygget. Två spelmän spelar på den troligen tidigaste avbildningen av en nyckelharpa.

Mästerby: Vart du än vänder blicken flödar det av färgglada medeltida målningar i Mästerby kyrka. Målningarna är från 1200 till 1600-talet.  På dopfunten berättas Kristi barndoms historia. Dopfunten har dessutom ett vackert snidat trälock från 1700-talet.

Garda:
Vid Garda kyrka finns en stiglucka i varje vädersträck. I den västra, som är Sveriges största, står spannmålsbingen kvar där Gardaborna lämnade en del av sin skörd. Triumfkrucifixet och målningarna är från 1200-talet. Målningarna gjordes av en bysantinsk-rysk mästare. Kyrkklockan är gjuten i Lûbeck år 1608.

Lye: I Lye finns Nordens största bevarade svit av glasmålningar från 1300-talet. Glasmålningarna visar Jesu födelse och skildras bäst när morgonsolen skiner in genom de vackra rutorna som är målade av "Lyemästaren".  Kalkmålningarna är från 1300 till 1500-talet. I västportalen finns en inmurad relikkista från 1100-talet.

Lau: Lau kyrka är Gotlands största landsortskyrka och är med sina tolv valv känd för sin säregna akustik med en efterklang på 12 sekunder! Kyrkan har en speciell exteriör, och är vad man kallar en hallkyrka. Den har en av de pampigaste kyrkointeriörerna, med åtta pelare som bär upp de tolv valven. Kolonnerna är utsmyckade med blomstermotiv. Krucifixet är ett av Nordens största. I altarskåpet står Sankt Jacob med en vandringsstav, till vänster står den rödhårige Judas Iskariot med en pengapåse. Det är för övrigt mycket ovanligt att Judas avbildas.

Lärbro: Kastalen vid Lärbro kyrka är sex våningar hög och fungerar som ett klocktorn. Kyrkans torn är åttkantig och har formen av en oktogon. Norr om kyrkan finns gravplatser för koncentrationslägerfångar som avlidit på Lärbro krigssjukhus. I kyrkan finns bland annat ett votivskepp, en medeltida stol och en gravhäll efter Nicolaus Taksten från 1274. Takstens var en mäktig storbonde som inte tolererade att prästen började predika innan han var på plats. När prästen en gång inte väntade, slog han ihjäl honom. Då blev sockenborna så rasande så att de i sin tur slog ihjäl Takstainarn. Efter det sägs det att han spökat i socknen. 

Vall: Vall kyrka är ovanlig genom att den till det yttre byggdes helt färdig redan under 1200-talet. Det är en kyrka med kor, absid och ett tvåskeppigt långhus. Även tornet byggdes på en gång. Inne i tornets sydmur finns en liten bönekammare som var avstängd från kyrkorummet.

Fakta: Boken "Änglar och drakar", en gotländsk kulturskatt, av Christer Jonson, Eva Sjöstrand och Bengt af Geijerstam.
"Kyrkjakten", Lars Bäckman, Visby Stift

Fler böcker att läsa om gotländska kyrkor:
Medeltida stenmästare och dopfuntar på Gotland, av Svenrobert Lundquist
Mästarnas tid: konstskatter i Gotländska kyrkor, av Svenrobert Lundquist

 

Annons
Annons
Annons
Annons