Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Gotlands största klätterträd finns i Brissund

En lekplats uppbyggd kring ett av Gotlands största träd. Här kan de som vill grädda pannkakor över öppen eld, samtidigt som det finns möjlighet till massor med lek.

På Näckrosvägen nära stranden i Brissund en mil norr om Visby finns Pannkaksträdet, en lekplats som byggts upp kring en omkullfallen gammal silverpoppel. Paret Pigge och Monika Möller Werkelin öppnade lekparken på sin privata åkermark i juni i år.

– Det är en lekpark där man kan laga mat och grilla pannkakor tillsammans, en aktiv lunch, berättar Monika och fortsätter:
– När jag fyllde 50 fick jag i present att vara bonde för en dag på en gård med olika aktiviteter. Till lunch stekte vi pannkakor till hela gänget.

I våras när familjen skulle iväg på en picknick vid Ireviken tog de med sig teflonpannan och grillade pannkakor istället för korv.
– Det var jättemysigt och idén föddes till att bygga upp något kring pannkaksstekningen, säger Monika.

Det 150 år gamla trädet med en omkrets på sex meter blåste omkull i Stånga på södra ön under en storm i mars för två år sedan. När paret Werkelin såg en bild av trädet i tidningen ringde Pigge och frågade om han fick köpa det. Han fraktade hit det och det har sedan fått ligga där på åkermarken i Brissund i väntan på att idén om lekparken började gro och växa till sig. Pigge ville bygga upp en lekplats till minne av sina söner Charlie och Max som gick bort i tsunamin i Thailand år 2004.

– Det kommer jättemycket folk, så vi överväger att utöka området. Det är viktigt med lekplatser där både barn och vuxna kan mötas. Här kommer allt från små barn till pensionärer, mor- och farföräldrar som tycker att det är ett enkelt och kul sätt att umgås, säger Monika Möller Werkelin och tillägger:
– Pigge såg en lekplats på en gång, han får alltid bilder i huvudet. Vi tänkte göra den i liten skala först, men den blev större än vi trodde.

Hela familjen umgås
I lekplatsen finns bord, grill och ett café där man kan köpa en picknickkorg med allt man behöver till pannkaksgrillen. Det går även bra att ta med sig egen matsäck. På lekplatsen finns gungor, ett stort schackspel, däck som man kan leka i och en ”inte nudda marken-bana”. De har klippt till en labyrint i det höga gräset där man kan springa och här finns en volleybollsplan och två fotbollsplaner. Nästan allt i parken är byggt av återvunnet material.

En av familjerna som kommit till Pannkaksträdet denna soliga fredag i juli är Monica och Mats Isfjäll tillsammans med barnen Agnes och Björn från Åre och mormor Annbritt Lindqvist, som är gotlänning. På förmiddagen har de varit på stranden och badat. Nu grillar de marshmallows, toast och pannkakor över öppen eld. 

– Det är en ovanlig idé. Hit kan man komma spontant. Det är verkligen toppen att det är gratis och bara att gå in. Det är andra gången vi kommer hit, vi var här för bara några dagar sedan, säger Annbritt Lindqvist.

– Det är jätteroligt, jag har klättrat högst upp i trädet, säger Agnes och Björn håller med om att klättringen är roligast.

– Det här skulle man gärna få ha på fler ställen i Sverige, säger Monica Isfjäll. Det sociala här är så fint, att vi kan leka tillsammans alla generationer.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Fakta

Pannkaksträdet
Näckrosvägen i Brissund.
Pannkakor kan man grädda dagligen mellan klockan 11:30 och 16 fram till den 14 augusti.
Läs mer på: www.pannkakstradet.se

Annons
Annons
Annons
Annons