Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Gör en tidsresa med Tomtetåget

Den 30 december avgår Tomtetåget hela dagen från både Hesselby och Roma station. Målet är Tule station mitt i skogen, där Tomtefar och hans bror delar ut godis till barnen och Tomtemor serverar glögg till de vuxna i stationshuset.

Den kyliga luften på Hesselby station är spänd av förväntan och fylls snart av ånga från loket medan skymningen faller och ljuset glimmar från väntsalen i stationshuset.

Påpälsade passagerare slår sig ner i kupéerna som värms upp av kaminer. Det bildas snart imma på fönstren, inramade av snökristallerna utanför. Det är lördagen den 30 december 2017, dagen före nyårsafton, men det kunde lika gärna ha varit 1878.

De äldsta vagnarna är från invigningen av järnvägen och har renoverats till originalskick.

Ångtåget rullar iväg genom skog och frostbitna åkrar till Tule i Halla socken. Här väntar Tomtefar och hans bror med godispåsar till barnen medan de vuxna serveras glögg och pepparkakor av Tomtemor.

– Det brukar komma väldigt mycket folk, som mest har vi haft 2000 resande under sju timmar. Det är vår största trafikdag, berättar Anders Svensson, vice ordförande i föreningen Gotlandståget, som driver och utvecklar järnvägen.

Som stins styr han trafiken, ser till att allt fungerar och att tåget går enligt tidtabell, i 30 minuters intervaller mellan klockan 10:30 och 17. Anders Svensson blev medlem i föreningen på 70-talet när tåget bara gick ett hundratal meter till en gammal ek där det vände tillbaka.

Idag är museijärnvägen totalt 6,6 kilometer lång, från Hesselby station i Dalhem till Roma.
– Det är en höjdardag, en stark och stämningsfull upplevelse. Det är vanligt med museitåg som rullar på sommaren, men vi kan erbjuda åkturer här även en gnistrande vinterdag, vilket är häftigt, säger han och tillägger:

– De som åkte Tomtetåget som barn kommer tillbaka nu som vuxna tillsammans med sina egna barn. För många har det blivit en tradition.

Det är även ett sätt att uppleva historien. Tågen rullade på den 22 mil långa gotländska järnvägen fram till 1960. Idag är Gotlandståget mellan Dalhem och Roma den enda räls som finns kvar av öns järnvägsnät.

Den 30 december kan du fika till levande musik på Jernvägscaféet.
– På eftermiddagen blir det mörkerkörning med tomtebloss och marschaller och med lite tur faller snön för att höja stämningen, säger Anders Svensson förhoppningsfullt.

  • Av: Maria Molin
  • Publicerad 2017-12-11, 07:54

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons