Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Ett lekland för små kottar

Ett färgglatt lekland för barn med en lugn oas för föräldrarna. Kotteland i Visby är ett ställe där barnen har roligt och där föräldrarna kan koppla av.

Kotteland är för mig ett ställe där barnen ska ha roligt inomhus när det regnar och är dåligt väder, men även där föräldrarna ska kunna koppla av lite, säger Sofia Andersson, vd för Kotteland, och som även driver bowlinghallen och restaurangen Uncle Joe´s i samma byggnad.

Man skulle kunna säga att Kotteland är Sofia Anderssons alldeles egna skapelse. Idén till leklandet fick hon när hon själv fick barn för några år sedan. Hon tyckte att det saknades något för de allra minsta på Gotland.

En plats för lek även vintertid eller vid dåligt väder. Efter flera studiebesök på fastlandet föddes idén om Kotteland som hon byggt upp tillsammans med sin man som är snickare.

–Delar av inredningen har jag målat själv vid köksbordet, säger hon med ett leende.Resultatet har blivit ett proffsigt lekland som vänder sig till både de allra minsta, eller så snart de kan sitta själva som Sofia Andersson beskriver det, och till betydligt äldre barn.

–Roligast har man nog när man är upp till nio år, men är man ännu äldre så brukar de gilla laser tagsen, ett laservapen med ofarlig IR-strålning, eller att gå upp en våning till bowlinghallen.

Kotteland är ett färgglatt lekland där barnen bland annat kan roa sig med rutschkanor, studsmatta, hoppborg, tunnlar och bollkanoner.

Där finns även ett småbarnsområde för de allra minsta, en filmhörna där man kan slå sig ner en stund för att hämta andan och ett kalasrum särskilt till för födelsedagsfirande. Det finns även gott om sittplatser och en cafédel där föräldrarna har god uppsikt över barnen.

Reglerna vid leklandet är tydliga och bestämda. Exempelvis ska man ha strumpor på fötterna och det är inte tillåtet att klättra på nät eller rutschkanor.

Föräldrar går in gratis, men de vuxna ansvarar för att informera barnen om ordningsreglerna och att ha god uppsikt över sina barn för att undvika olyckor. Leklandet är dock utrustat med särskilda, mjuka pusselmattor så att man inte ska slå sig.

–Det är faktiskt många barn som lärt sig att gå här. Sedan är det sällan bråk här, kanske när de måste gå hem, säger Sofia Andersson och ler.Leklandet har bara varit öppet i två år, men redan är antalet öppetdagar många eftersom man endast har stängt tre dagar per år.

Trots långa arbetsveckor skissar Sofia Andersson redan nu på en utveckling av Kotteland.–Nästa steg är att utveckla något utomhus. Fast jag måste skissa vidare på det så att det fungerar med logistiken och att man kommer in med torra fötter även om det skulle regna utomhus, säger hon och skrattar.

  • Av: Eva Hc Nyström, Gotland Just Nu
  • Publicerad 2016-09-19, 08:18

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons