Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

En skärfläcka i kikaren

Vikarna, strandängarna och alvarmarken på södra ön hyser ett rikt fågelliv. Maj är bästa tiden att uppleva fåglarnas sång och hur du skiljer deras sång från varandra.

Vägen slingrar sig genom det välbetade öppna landskapet i naturreservatet Närsholmen som liknar en savann. Inga zebror i sikte, men här kan du vända kikaren mot några skärfläckor istället, de svartvita vadarna med uppåtböjd näbb som strosar i strandbrynet.

Naturguiden och ornitologen Jim Sundberg står på Närsholmens strandäng och spanar i sin tubkikare – en perfekt rast- och häckplats för änder, gäss och vadare. Ett fyrtiotal fågelarter häckar inom området, såsom tofsvipa, strandskata, rödbena, större strandpipare, storspov, skärfläcka, fiskmås och silvertärna. Vår och höst rastar stora flockar av vitkindade gäss och olika arter vadare på halvöns långgrunda stränder.

– Det finns många bra fågellokaler på Sudret: Stockviken, Paviken, Faludden, Holmhällar och Lasses änge i Öja socken. Längst söderut kan man följa Sundre fågelstations ringmärkning vid Hoburgsklippan hela våren, berättar han och tillägger:

– Om man har tur ser man en kungsörn eller havsörn. Gotland hyser en unik fågelfauna med kanske världens tätaste bestånd av kungsörn, 55 par.

Jim Sundberg har varit fågelskådare i 40 år och lett naturresor, studiecirklar och kurser i fågelskådning i över 30 år. Det började med Fältbiologerna i Stockholmstrakten. Han flyttade till Gotland för naturens skull och har startat företaget Gotland nature, som erbjuder olika kurser såsom grundkurs i fågelskådning, örnsafari, nattsafari och orkidésafari. Nu bor han i Östergarn där han kan cykla och spana på fåglar längs kusten.

– Det som fascinerar mig så mycket med fåglar är det oväntade. Visst kan man räkna med de vanliga fåglarna, med det är alltid några ovanliga som dyker upp. På så sätt blir varje dag unik, säger han och fortsätter:

– Fågellokalerna på Sudret tillhör landets främsta och bjuder på en stor variation av rika fågelmiljöer.

Den 15 till 20 maj arrangerar Gotland nature en fågelvecka på Storsudret, där exkursioner varvas med teoripass. Fågelveckan riktar sig till nybörjare, men även den som har skådat fågel ett tag kommer att få behållning av kursen, menar Jim Sundberg.

"Det stora fågeläventyret", en realityserie som sänts på SVT under våren är bara ett exempel på att fågelskådning blivit ett folkkärt intresse.

– Fågelskådaren har alltid haft en nördstämpel och på senare tid har sådana udda intressen blivit trendiga, säger Jim Sundberg.

  • Av: Maria Molin/Gotland Just Nu
  • Publicerad 2017-05-12, 09:36

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons