Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

En road trip med konstupplevelser

Möt öns konstnärer, konsthantverkare och formgivare i deras ateljéer. Under fyra dagar kan du titta på och prata om konst direkt med konstnären.

Kristi himmelsfärdshelgens evenemang Öppna ateljéer den 25 till 28 maj bjuder på mångfald och bredd av allt från måleri och skulptur till glas, keramik och textil. Ett 90-tal konstnärer runt hela ön deltar.

– Konstrundan är mycket uppskattad och med många hundra besökare är det ett spännande utflyktsmål med stor betydelse för besöksnäringen på våren, säger konstnären Aira Lee, som är ordförande i den ideella föreningen.

Från 29 april till 28 maj visar Gotlands konstmuseum i Visby en samlingsutställning, där medverkande konstnärer deltar med varsitt verk.

Här kan du också hämta Gotlandskartan med alla konstnärer utsatta och tidningen med bilder och vägbeskrivningar.

En av konstnärerna som öppnar sin ateljé på norra delen av ön är Sebastian Grönwall, som är född och delvis uppväxt intill skogen och havet i Hellvi, där han hittar många av sina motiv.

Oftast målar han plein air framför motivet ute i naturen där han fångar landskapets ljus, färgskiftningar och atmosfär. Han kommer att måla i sin ateljé och berätta om målarprocessen, idéer och verktyg.

– Öppna ateljéer är en folkfest och en rivstart på sommaren då konstintresserade ger sig ut på äventyr från Visbys stadskärna till de allra mest avlägsna platserna på ön, säger han.

– Det har blivit en tradition för både turister och gotlänningar. Liksom andra högtider samlar  vi familj och vänner för att vara en del av årets största konstarrangemang på Gotland.

I Stenkyrka kan du stanna till vid Carola Edlunds ateljé. Hennes verk, både skulptur och måleri, finns även utställda i trädgården och i ett orangeri som hon låtit bygga intill boningshuset.

Det bästa med evenemanget tycker hon är det direkta mötet med publiken, att hon får ta del av andras tankar kring verken.

– För mig är konsten ett sätt att utforska det undermedvetna. Jag arbetar rent visuellt med kroppen i min motivvärld, som uttryck för ett andligt sökande där jag ställer livets stora frågor, berättar hon och tillägger:

– Att medverka i Öppna ateljéer är som att ha en utställning hemma istället för på ett galleri. Det är en fyra dagar lång och härlig vernissage.

  • Av: Text och foto: Maria Molin Gotland Just Nu
  • Publicerad 2017-05-02, 09:49

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons