Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

En busslast hälsade på sin tomte

I nästan 20 år har Håkan Thornell och hustrun Brittis varit Kolmårdens egen tomte och tomtemor. Sedan flytten till Gotland i oktober har de varit saknade. Därför valde ett gäng östgötar att göra slag i saken och hälsa på sin tomte i Hejdeby.

Text: Helagotland.se
I Kolmården lockade byn 17 000 besökare om året. Men när Trafikverket beslutade att bygga ut järnvägen hotade den nya Ostlänken att dras rakt igenom byn. Därför valde Håkan Thornell och hustrun Brittis att ta sitt pick och pack, och sin tomteby, och flytta till Gotland.

Sedan dess har tomtebyn varit saknad bland östgötarna. Ett lass med bussresenärer, i åldrarna 5 till 67 år, från Norrköping passade därför på att besöka sin tomte och hans by när den invigdes under lördagen. För sina långväga gäster visade tomten upp sin by och berättade om de små timrade husens funktioner, tomtenissarnas skola, sovsalen, äldreboendet, tunnelbanan, köket, verkstaden och fyren.

Idén om att återförena Norrköpingsborna med sin tomte föddes hos Carina Hammander, vd för Gotlandsresor. Därför tog hon kontakt med naturpedagogen och guiden Anette Aspegren-Güldorff som arrangerar temaresor.

– Vi ska verkligen känna oss utvalda, att tomten bestämde sig att flytta till Gotland var inte självklart. Men han fick god hjälp på plats, från företagslotsen på Inspiration Gotland, till privata markägare och skogsbrukare som kunde tipsa och hjälpa till, säger Carina Hammander i ett pressmeddelande.

Men tomten har, precis som många andra kändisar, haft ett hemligt sommarställe på Gotland där han och tomtemor kunnat vara ifred och vila upp sig efter julen.

LÄS MER: Kolmårdentomten flyttade till Gotland

  • Av: Malin Stenström Helagotland.se Foto: Gotlandsresor
  • Publicerad 2016-12-12, 10:54

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons