Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Gotlandsjul-15-01.jpg

Det här händer på Gotlands största julmarknad

Hushållningssällskapets julmarknad "Gotlandsjul" räknas som startskottet på julen. Marknaden är först och störst och lockar drygt 6000 besökare under tre stämningsfulla dagar. "Det är lite som att hoppa på tomtetåget", säger Veronica Östling, som är marknadsansvarig.

Den 24 till 26 november är det dags för Hushållningssällskapets julmarknad Gotlandsjul som är Gotlands största julmarknad. Julmarknaden hålls traditionsenligt helgen före första advent på Wisby Strand och besöks varje år av cirka 6000 personer.

– Marknaden ska vara lite som tomtens verkstad där det pågår febril aktivitet hela tiden. Samtidigt är det här det första startskottet inför jul, berättar Veronica Östling entusiastiskt.

– Vi ska försöka berätta sagan om en Gotlandsjul helt enkelt, där det händer grejer hela tiden, med känsla, dofter, smaker och uttryck. Det är lite som att hoppa på tomtetåget!

Julmarknadens tema i år är ”Tomteverkstad”, något som kommer att märkas bland de omkring ett hundra utställarna. Besökarna kan lära sig alltifrån att lägga Gotlandsbullar och göra egna marsipanfigurer, till att dreja keramik, fota egna julkort, göra smycken och hudvårdsprodukter.

Det kommer att bjudas på demonstrationer, provsmakningar och underhållning som poppar upp när du minst anar det, förklarar Veronica.

– Vi vill att utställarna ska dela med sig av sina kunskaper så att besöket blir som en härlig upplevelse.

Både barn och vuxna kommer att erbjudas en rad prova-på-aktiviteter. Man kommer också att kunna fotograferas tillsammans med tomten i en inredd studio och ta bilder som man sedan kan skicka till släkt och vänner.

Hushållningssällskapet har som vanligt bakat en mängd gotländska kakor som mandelmusslor, gorån och Gotlandsbullar som hör ett gotländskt julfika till.

– Vi kommer dessutom att ha lite nytt på matfronten. Förutom julgröt och fika kommer det bland annat att finnas både juliga smörrebröd och ugnstrull.

Fredagen den 24 november öppnar julmarknaden klockan 11:00 med kvällsöppet till klockan 19:00. På helgen har marknaden öppet mellan klockan 11:00 till 17:00.

Bland besökarna märks inte bara gotlänningar, utan det är en helg då många passar på att åka från fastlandet  för att få lite gotländsk julstämning, berättar Veronica Östling.

Alla som löser biljett under fredag eller lördag kan spara entrébiljetten och gå in en gång till på söndagen, tipsar Veronica.

– Vi har ju varit på Wisby Strand sedan några år tillbaka nu, men vi är noga med att det inte får kännas som en upprepning, utan det ska kännas nytt varje gång man besöker Gotlandsjul.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons